Archívum

Holdraszállás: 50 év után az Egyesült Államok újra a Hold felszínén

A texasi székhelyű Intuitive Machines cég által épített és égbe küldött űrrepülőgép csütörtökön landolt a Hold déli pólusa közelében. Több mint fél évszázad óta ez volt az első amerikai földetérés a Hold felszínén, és ez az első, amelyet a magánszektor ért el.
A NASA – a jármű fedélzetén számos kutatóműszerrel – a leszállást jelentős eredményként értékelte azon célkitűzésében, hogy kereskedelmi célú űrhajókat küldjön tudományos felderítő küldetésekre a Holdra, mielőtt az űrhajósok az évtized későbbi részében visszatérnek oda.
A csütörtöki landolást követő kezdeti kommunikációs problémák azonban kérdéseket vetettek fel azzal kapcsolatban, hogy a jármű sérült vagy valamilyen módon elakadt-e.
Az Odüsszeusz névre keresztelt, legénység nélküli hatlábú robot körülbelül Közép-európai idő szerint éjfél után 23 perccel landolt a Holdon – jelentette be a cég és a NASA szóvivője egy, a küldetésről szóló webcastben.
A leszállás megelőző pillanatok megizzasztották az irányítóközpontban dolgozó embereket, mivel az űrszonda autonóm navigációs rendszerével kapcsolatos probléma merült fel, ami miatt a földön tartózkodó mérnököknek a 11. órában teszteletlen megoldást kellett alkalmazniuk.
A várható rádiós áramszünet után is eltartott egy ideig, hogy helyreálljon a kommunikáció az űrhajóval, és meghatározzák sorsát a Földtől mintegy 384 000 km-re.

– Ennek ellenére a gyenge jel arra utalt, hogy az űrszonda egy kráterfal vagy valami más mellett landolhatott, ami elzárta vagy ütközött az antennájával – mondta Thomas Zurbuchen, a NASA korábbi tudományos vezetője, aki felügyelte az ügynökség kereskedelmi holdleszállási programjának létrehozását.
– Néha lehet, hogy csak egy szikla, egy nagy szikla, ez akadályozza” – mondta a Reutersnek adott telefonos interjújában.
Egy ilyen probléma megnehezítheti a leszállóegység elsődleges küldetését, vagyis a hasznos terhek kihelyezését és a tudományos célkitűzések teljesítését, mondta Zurbuchen.
A leszállás végrehajtása egy fontos köztes cél, de a küldetés célja a tudomány, és a képek oda-vissza eljuttatása – tette hozzá.

Bár az Odüsszeusz a NASA CLPS programjának legújabb sztárja, az IM-1 repülést Intuitív gépek küldetésének tekintik.