Archívum

Irán több száz ballisztikus rakétát küld Oroszországnak

Irán jelentős számú, nagy teljesítményű, föld-föld osztályú ballisztikus rakétát bocsátott Oroszország rendelkezésére, amelyet hat különböző forrás erősített meg a Reuters hírügynökség számára. Ez az intézkedés elmélyíti a két Egyesült Államok által szankcionált ország közötti katonai együttműködést.

Az iráni rakéták között mintegy 400 darab van, többek között sok Fateh-110-es rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta, például a Zolfaghar – jelentette ki három iráni forrás. Szakértők szerint ezek a mobil, közúton mozdítható rakéták 300 és 700 kilométer közötti távolságot képesek elérni. Az iráni védelmi minisztérium és a Forradalmi Gárda, az iráni ballisztikus rakéta-programot felügyelő elit erő nem kívánta kommentálni az ügyet. Az orosz védelmi minisztérium nem reagált azonnal a hírre.

Az átadások január elején kezdődtek, miután az iráni és orosz katonai és biztonsági tisztviselők tavaly év végén Teheránban és Moszkvában lezajlott találkozókon véglegesítették a megállapodást – mondta el az egyik iráni forrás.