Archívum

Izrael és Hamász között folyó konfliktus jövője

Az október 7-én történt támadás után kitört háború megmutatta Izrael és a Hamász stratégiai hibáit, írja a Foreign Affairs. A Hamász civileket fenyegető erőszakos stratégiája és Izrael konfliktuskezelési kísérletei megmutatták a felek hiányosságait. Az egyoldalú és kétoldalú megállapodások létrehozása kihívást okoz a feleknek és a jövőben is nehézségeket fognak okozni. Az Amerikai Egyesült Államoknak és a harcoló feleknek a jövőre való tekintettel figyelembe kell venniük a független Izrael és Palesztina gondolatát is. A rendezésig azonban a legfontosabb feladat a gázai palesztin civilek szabadsága és Gázai övezet újjáépítése. Gáza újájépítési folyamatai azonban több ország közös együttműködésével lesz lehetséges, ilyen ország például: Izrael, Egyiptom, Palesztin Hatóságok és a Perzsa-öböl államai.

A jelenlegi izraeli és palesztin vezetés egyenlőre nem képes közös stratégiát kidolgozni a jövőt illetően. Január 18-án Netanyahu kijelentette, hogy nem támogatja az amerikai adminisztráció által hangoztatott Palesztin állam gondolatát. Az Amerikai Egyesült Államok a konfliktus rendezésében fontos szerepet fog vállalni a jövőben.

A harcoló felek jelenleg úgy gondolják, hogy bármiféle megegyezés a másikkal csak további káoszhoz vezetne és a másik felet csak stratégiai előnyhöz juttatná, ezzel a félelmet tovább növelve az emberekben.

Az Egyesült Államok Izrael támogatásáért cserébe elvárhatják azt, hogy izraeli vezetés osztozzon a rendezésnél az amerikai állásponton a független palesztin és izraeli állam kapcsán.