Archívum

Izrael leállítja a Gáza elleni támadásokat a Ramadán idejére

Izrael beleegyezett abba, hogy leállítja Gázára irányuló támadásait a muszlimok szent hónapjára, a Ramadánra – mondta Joe Biden amerikai elnök. Reméli, hogy jövő héten átmeneti tűzszünet lép életbe, miután a Hamász felülvizsgálta a fegyverszünetet, beleértve a fogoly-túszok cseréjét is.

A tárgyalásokra és a fegyverszünetre vonatkozó megállapodásra vonatkozó Biden hétfőn rögzített kijelentései kedden kerültek volna sugárzásra. A folyamat a tavaly október óta tartó konfliktusban a felek közötti tárgyalások része. A Reuters forrása szerint az iszlamista csoport, amelynek megsemmisítését Izrael megígérte, egy javaslattervezetet fontolgat. Ennek része lenne jelentős mennyiségű humanitárius segély engedélyezése, valamint a palesztin foglyok cseréje a háborúban elfogott túszokért.Ez az egyik legkomolyabb próbálkozás a harcok leállítására az elmúlt hetekben, különösen a Ramadán előtt, valamint az izraeli kormány nemzetközi nyomásának hatására, hogy állítsa le a palesztin civilek halálát. A Ramadán várhatóan március 10-én kezdődik idén.

Joe Biden az NBC Late Night with Seth Meyers című műsorában elmondta, hogy az izraeli kormány beleegyezett abba, hogy a Ramadán idején semmilyen támadást nem hajtanak végre, és reméli, hogy ez időt biztosít a túszok szabadon engedéséhez. Az amerikai és izraeli tisztviselők múlt héten Párizsban tárgyaltak a tűzszüneti javaslatról katari és egyiptomi közvetítők jelenlétében. A Hamász és Izrael küldöttségei ezen a héten Katarban tartózkodnak az úgynevezett közelségi megbeszélésekre, amelyeket ugyanabban a városban tartanak közvetítők közreműködésével.

Biden szerint elvi megállapodás született a tűzszünetről, a túszok szabadon engedésével, és reméli, hogy a következő hétfőn megszületik a tűzszünet a konfliktusban. Az elnök megjegyezte, hogy túl sok ártatlan ember vesztette életét, és Izrael lelassította a Rafah-i támadásokat, kötelezettséget vállalva arra, hogy lehetővé teszi a palesztinok evakuálását Rafah déli részéről, mielőtt fokozná a Hamasz elleni hadjáratot.