Archívum

Kalendárium – 01.03. – A klímaaktivista Greta Thunberg

Greta Thunberg 2003. január 3-án született a svédországi Stockholm városában. Greta-t Asperger-szindrómával diagnosztizáltak, amely szociális nehézségekkel jár. A klímavédelemmel 8 éves korában találkozott először. Pár éven belül megváltoztatta a saját szokásait, vegán életmód szerint él és nem hajlandó utazni repülővel.

A 2018-as svéd választások idején, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás fontosságára 3 hetet hiányzott az iskolából. A választások után tovább folytatta az iskolából való hiányzást, ezeket a hiányzásokat elnevezték Fridays for Future-nek. Hasonló sztrájkok voltak Belgiumban, Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban is.

Greta beszédet tartott már Világgazdasági Fórumon és az Európai Parlamentben is. 2019-es ENSZ-klímacsúcson is részt vett. 2023 novemberében Angliában a közrend megzavarásával vádolták meg, ő ezt azonban tagadja. 2024. február 1-én  az ügyben bírósági tárgyalást fognak tartani Londonban. 2023 októberében 206 dollárra büntették a svéd hatóságok, ugyanis nem engedelmeskedett a rendőrségnek.

Greta világszerte megváltoztatta az emberek hozzáállását a klímavédelemhez. A köznyelvben ezt a Greta effect-nek nevezik. 2019 és 2023 között minden évben jelölték Nobel-békedíjra. 2019-ben ő lett a legfiatalabb év embere. 2022-ben közreműködött a Klímakönyv megalkotásában.

Felhasznált források:

https://www.bbc.com/news/world-europe-49918719

https://www.britannica.com/biography/Greta-Thunberg