Archívum

Kalendárium – 02.12. – Abe Lincoln az amerikai álom atyja

Abraham Lincoln külpolitikája a polgárháború idején és azt megelőzően különösen fontos volt az Amerikai Egyesült Államok egységesen való megőrzése és az emancipációs politikák szempontjából. A polgárháború kitörésekor Lincoln elsődleges célja a külföldi beavatkozás elkerülése volt, ezért igyekezett fenntartani a nemzetközi kapcsolatokat és tiszteletben tartani a nemzetközi jogot. Emellett elutasította a szeparatista mozgalmakat, ideértve az Egyesült Államok területén élő hűséges indián törzseket is.

Lincoln és kormánya diplomáciai nyomást gyakoroltak a Konföderációra és tagjaira annak érdekében, hogy megakadályozzák az európai országokat abban, hogy elismerjék vagy támogassák a Konföderációt. Az emancipációs nyilatkozat kibocsátása 1863-ban tovább erősítette az Unió helyzetét és megakadályozta az esetleges külföldi beavatkozást, mivel az rabszolgatartó rendszert fenntartó déli államok táborában keltett ellenérzést.

Lincoln és adminisztrációja folyamatosan kommunikált az Unió szövetségeseivel, és igyekezett meggyőzni őket az Unió melletti állásfoglalás fontosságáról. Ennek eredményeként Lincoln külpolitikája nagyban hozzájárult az Egyesült Államok egységesen való megőrzéséhez és a polgárháború győzelméhez, ami növelte az ország nemzetközi presztízsét és befolyását a későbbi évtizedekben.

Forrás – Wikimedia