Archívum

Kalendárium – 02.22. – George Washington

George Washington, az Amerikai Egyesült Államok első elnöke, kiemelkedő alakja volt az amerikai történelemnek, különösen külpolitikai megközelítése révén. Washington külpolitikája elsősorban az Egyesült Államok függetlenségének megőrzésére és nemzetközi elismertségének biztosítására összpontosított. Ennek érdekében hangsúlyozta az ország semlegességét az európai konfliktusokban. Az általa kiadott Proklamációs Szabályzatban (1793) felszólította az amerikaiakat, hogy tartózkodjanak az európai háborúkba való beavatkozástól, ezáltal megőrizve az Egyesült Államok függetlenségét és önrendelkezését.

Egy másik fontos lépése Washington külpolitikájában a Jay-szerződés aláírása volt 1794-ben, amely elsimította a diplomáciai feszültségeket az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között, és megerősítette a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokat.

Washington híres búcsúbeszédében hangsúlyozta az amerikai egység fontosságát, figyelmeztetve az amerikaiakat a politikai pártok káros hatásaira. Arra ösztönözte az országot, hogy tartsa távol magát a külföldi beavatkozástól és az osztottságotól, és maradjon hű az Egyesült Államok alapelveihez.

Washington külpolitikája meghatározó volt az Egyesült Államok korai éveiben, és alapvetően befolyásolta az ország külkapcsolatait és geopolitikai álláspontját az évtizedek során.

Forrás – wikimedia