Archívum

Kalendárium – 02.29. – A délszláv háború második fordulója

1992-ben ezen a napon Bosznia és Hercegovina tartott egy népszavazást arról, hogy kívánják-e független államként látni az országot a Jugoszláviai Szövetségi Köztársaságtól. A szavazás eredménye egyértelműen a függetlenség mellett döntött, de ez a folyamat rendkívül bonyolulttá vált, mivel a Boszniai szerbek ellenzik a függetlenséget. Ők később saját államot, a Boszniai Szerb Köztársaságot hirdettek ki.

A népszavazás eredménye súlyos konfliktusokat váltott ki Bosznia és Hercegovina területén. A bosnyák háború kitörése a függetlenség kikiáltása után több tízezer ember életét követelte, és milliók kényszerültek elhagyni otthonaikat. Ez a konfliktus rendkívüli humanitárius válságot okozott, és hosszú távú hatással volt a régióra és a világra.

A jugoszláv szövetségi rendszer felbomlása és Bosznia és Hercegovina függetlenségének kikiáltása geopolitikai instabilitást idézett elő a térségben, és hozzájárult a 90-es évek balkáni háborúihoz. A nemzetközi közösség megpróbált közvetíteni a konfliktusban, és hosszas tárgyalások és béketervezetek után létrehozta a Daytoni Egyezményt, amelynek célja a békés megoldás megtalálása volt, és amely végül lezárta a háborút, ugyanakkor korántsem rendezte a régió etnikumainak szuverenitási igényét, mely további instabilitást okozott

Forrás – wikimedia