Összes hír

Kalendárium – 04.03. – Hanna Suchocka, Lengyelország első női miniszterelnöke

Szerző: | ápr 3, 2024

Hanna Suchocka 1946-ban született,  ismert lengyel politikus. Az első nő, aki 1992 és 1993 között Lengyelország miniszterelnöki tisztségét töltötte be.  1968-ban szerzett diplomát a poznańi Adam Mickiewicz Egyetemen és alkotmányjoggal foglalkozott,.
Kezdetben a Demokrata Párthoz csatlakozott, azonban 1981-ben ellenezte a hadiállapot kihírdetését. Eltérő álláspontja miatt kizárták a pártból. Suchocka később a kommunizmus utáni parlamentekben tevékenxkedett. 1992-ben egy koalíciós kormányban végül miniszterelnök lett. Azonban kihívásokkal és sztrájkokkal kellett szembenéznie. 1993-ban elvesztette a bizalmi szavazást. Ezt követően 1997 és 2001 között igazságügyi miniszter, majd 2001 és 2013 között lengyel nagykövet volt a Szentszéknél. Jelenleg 77 éves.

Felhasznált forrás: https://www.britannica.com/biography/Hanna-Suchocka

További hírek

Meddig számít húsnak a hús?

A laboratóriumban előállított hús az EU-ban komoly vitákat vált ki, mivel a hagyományos gazdák fenyegetést látnak benne, amit tovább fokoz, hogy az olasz Coldiretti szakszervezet és a mezőgazdasági miniszter ellenállása mellett Olaszország betiltotta a gyártását, miközben még az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság jóváhagyására vár.

Kína veszélyes nukleáris törekvései

Az USA-nak diplomáciai nyomást kell gyakorolnia Kínára a nukleáris fegyverek Dél-Koreával és Japánnal való megosztásának fenyegetésével, hogy fegyverellenőrzési tárgyalásokra kényszerítse, ezzel megakadályozva a regionális fegyverkezési versenyt és stabilizálva kelet-ázsiai régiót.