Összes hír

Kalendárium – 04.05. – Colin Powell, az első afroamerikai amerikai külügyminiszter

Szerző: | ápr 5, 2024

Colin Powell, kiemelkedő amerikai tábornok és államférfi volt, aki az első afroamerikai volt, aki külügyminiszterként (2001-2005) tevékenykedett.
Powell 1937-ben New Yorkban született jamaikai bevándorlók gyermekeként. A City College of New Yorkba végezte el felsőfokú tanulmányait. A diploma megszerzése után belépett a hadseregbe. Vietnámban szolgált, különböző politikai és katonai pozíciókat töltött be. A katonai ranglétrán végigjárta a ranglétrát. 1989-ben négycsillagos tábornok lett, és George Bush elnök a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökévé nevezte ki.
Powell kulcsszerepet játszott olyan katonai műveletekben, mint a panamai invázió (1989) és a Perzsa-öbölbeli háború (1990-1991). 1993-ban visszavonult a hadseregtől, fontolóra vette a politikai karriert, de 1996-ban úgy döntött, hogy nem indul az elnökválasztáson. A Republikánus Párthoz csatlakozot. 2001-ben George W. Bush elnök nevezte ki külügyminiszternek.
Powell külügyminiszteri megbízatását az jellemezte, hogy igyekezett nemzetközi támogatást szerezni az iraki háborúhoz, de 2003-ban az ENSZ előtt tartott, hibás hírszerzési adatokon alapuló beszéde ellentmondásos lett. 2004-ben bejelentette lemondását, és 2005-ben Condoleezza Rice követte őt.
2021-ben elhunyt.

Felhasznált forrás: https://www.britannica.com/biography/Colin-Powell

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.