Összes hír

Kalendárium – 04.08. – Thatcher a vaslady

Szerző: | ápr 8, 2024

Margaret Thatcher, 1925-ben született Granthamben, Egyesült Királyságban, brit politikus volt, aki a Konzervatív Párt tagjaként vált ismertté. Thatcher 1979 és 1990 között volt az Egyesült Királyság miniszterelnöke, és ő volt az első nő, aki ezt a tisztséget betöltötte az ország történetében.

Külpolitikáját általánosságban az Egyesült Államokkal való szoros kapcsolatok, valamint a hidegháború idején történt események határozták meg. Thatchert gyakran emlegetik az atlantista külpolitika egyik fő alakjaként, mivel nagy hangsúlyt fektetett az Egyesült Államokkal való szoros kapcsolatokra és az Egyesült Királyság szerepére a NATO-ban.

Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok megerősítése kulcsfontosságú volt Thatcherről alkotott külpolitikai képében. Szoros barátságot alakított ki Ronald Reagan amerikai elnökkel, akivel együttműködve számos kérdésben, például a hidegháború stratégiájában és a Szovjetunióval folytatott tárgyalásokban, egyetértésre jutottak.

Thatcher a Falkland-szigetek háborújában is kulcsszerepet játszott. Argentína megszállta a Falkland-szigeteket 1982-ben, és Thatcher azonnal határozottan reagált, a brit hadsereg bevetésével visszafoglalta a szigeteket. Ez az esemény nemcsak a brit nacionalizmus erősítését eredményezte, hanem Thatchert is világszerte erős vezetőként állította be, aki nem habozik cselekedni az országa érdekében.

Különösen fontos volt Thatcheri külpolitikában az Európai Unióval való viszonya. Ő az egyik vezető politikus volt az Egyesült Királyságban, amikor az ország csatlakozott az Európai Gazdasági Közösséghez (EGK), de egyre inkább szkeptikus volt az EU-val szemben. Későbbi kormányzása során aktívan küzdött az Egyesült Királyság szuverenitásának megőrzéséért az európai intézményekkel szemben, ami végül hozzájárult az EU-val való viszony további feszültségéhez és végül az Egyesült Királyság kilépéséhez.

Összességében Margaret Thatcher külpolitikája meghatározó volt az Egyesült Királyság számára az 1980-as és 1990-es években. Szoros kapcsolatokat épített ki az Egyesült Államokkal, határozottan fellépett a brit érdekek védelmében, és aktívan küzdött az Egyesült Királyság szuverenitásának megőrzéséért az európai politikai integrációval szemben.

A volt Brit miniszterelnök 2013. 04. 08-án bekövetkezett haláláig egyértelműen meghatározta az ország nemzetközi porondon betöltött szerepét, és a kialakult identitását.

Forrás –

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.