Összes hír

Kalendárium – 04.09. – Viktor Sztepanovics Csernomirdin, Oroszország egykori miniszterelnöke

Szerző: | ápr 9, 2024

Viktor Sztepanovics Csernomirdin, szovjet ipari adminisztrátor, aki 1992 és 1998 között Oroszország miniszterelnöke volt. 1938-ban látta meg a napvilágot a Szovjetunióban. Pályafutását kompresszor-kezelőként kezdte, később a kommunista párt tagja lett. Csernomirdin végigjárta a ranglétrát. A Gazprom, a szovjet gázipar állami tulajdonú vállalati komplexumának igazgatósági elnöke lett. 1992-ben Oroszország miniszterelnöke lett. Csernomirdin mérsékelt gazdaságpolitikát folytatott, egyensúlyt teremtve a privatizációs törekvések és az állami vállalatok támogatása között. Fenntartotta az infláció ellenőrzését és javította a kapcsolatot a Népképviselők Kongresszusával. Borisz Jelcin 1996-os újraválasztása után újra kinevezte, Csernomirdin 1998-ban elvesztette pozícióját, amikor Jelcin a gazdasági reformok előmozdítása érdekében átszervezte a kabinetet. 2010-ben hunyt el Moszkvában.

Felhasznált forrás: https://www.britannica.com/biography/Viktor-Stepanovich-Chernomyrdin

További hírek

Meddig számít húsnak a hús?

A laboratóriumban előállított hús az EU-ban komoly vitákat vált ki, mivel a hagyományos gazdák fenyegetést látnak benne, amit tovább fokoz, hogy az olasz Coldiretti szakszervezet és a mezőgazdasági miniszter ellenállása mellett Olaszország betiltotta a gyártását, miközben még az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság jóváhagyására vár.

Kína veszélyes nukleáris törekvései

Az USA-nak diplomáciai nyomást kell gyakorolnia Kínára a nukleáris fegyverek Dél-Koreával és Japánnal való megosztásának fenyegetésével, hogy fegyverellenőrzési tárgyalásokra kényszerítse, ezzel megakadályozva a regionális fegyverkezési versenyt és stabilizálva kelet-ázsiai régiót.