Összes hír

Kalendárium – 04.11. – Viola Liuzzo, polgárjogi aktivista.

Szerző: | ápr 11, 2024

Az 1925-ben született Viola Liuzzo fehér nő volt, aki az 1960-as évek polgárjogi mozgalmának a meghatározó alakja.
Középosztálybeli háziasszonyként és ötgyermekes anyaként mélyen megérintette a faji egyenlőségért folytatott harc. Liuzzo részt vett a felvonulásokon, valamint önkéntesként dolgozott.

Tragikus módon 1965. március 25-én, miközben  Liuzzo a Ku-Klux Klán célpontjává vált, akik lelőtték.

Az örökségének bemocskolására tett erőfeszítések ellenére Liuzzo halála arra ösztönözte Lyndon Johnson elnököt, hogy szövetségi vizsgálatot rendeljen el a Klán ellen, és támogassa a szavazati jogról szóló törvény elfogadását. A későbbi bírósági eljárások során az elkövetőket bíróság elé állították és elítélték Liuzzo polgári jogainak megsértéséért. Nevét 1989-ben felírták a montgomery-i polgárjogi emlékműre, 1991-ben pedig emléktáblát helyeztek el a meggyilkolásának helyszínén. Azonban mind az emlékművet, mind az emlékét vandalizmus érte, ami az örökségét övező folyamatos feszültségeket tükrözi.

Felhasznált forrás: https://encyclopediaofalabama.org/article/viola-gregg-liuzzo/

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.