Összes hír

Kalendárium – 04.14. – Abel Muzorewa, zimbabwei politikus

Szerző: | ápr 14, 2024

Abel Tendekayi Muzorewa prominens zimbabwei politikus volt. 1925-ben született. Dél-Rodéziában és az Egyesült Államokban tanult, 1968-ban lett metodista püspök. Muzorewa az 1970-es években, a politikai felfordulás időszakában vált ismertté. Ő vezette az Afrikai Nemzeti Tanácsot, amelyet később Egyesült Afrikai Nemzeti Tanácsra  kereszteltek át. 1979-ben egy átmeneti időszakban rövid ideig Zimbabwe Rhodesia miniszterelnöke volt. Pártja támogatottsága azonban az ezt követő választásokon csökkent. 1985-ben visszavonult a politikától. A találgatások ellenére nem indult a 2008-as elnökválasztáson. 84 éves korában hunyt el.

Felhasznált forrás:

https://www.britannica.com/biography/Abel-Tendekayi-Muzorewa

További hírek

Meddig számít húsnak a hús?

A laboratóriumban előállított hús az EU-ban komoly vitákat vált ki, mivel a hagyományos gazdák fenyegetést látnak benne, amit tovább fokoz, hogy az olasz Coldiretti szakszervezet és a mezőgazdasági miniszter ellenállása mellett Olaszország betiltotta a gyártását, miközben még az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság jóváhagyására vár.

Kína veszélyes nukleáris törekvései

Az USA-nak diplomáciai nyomást kell gyakorolnia Kínára a nukleáris fegyverek Dél-Koreával és Japánnal való megosztásának fenyegetésével, hogy fegyverellenőrzési tárgyalásokra kényszerítse, ezzel megakadályozva a regionális fegyverkezési versenyt és stabilizálva kelet-ázsiai régiót.