Összes hír

Kalendárium – 04.15. – Kim Il-Szung, Észak-Korea volt vezetője

Szerző: | ápr 15, 2024

Az 1912-ben született Kim Il-Szung 1948-tól 1994-ben bekövetkezett haláláig vezette Észak-Koreát kommunista vezetőként. A japán megszállás ellen harcolt.  A második világháború után kommunista kormányt alakított Észak-Koreában. A Korea újraegyesítésére tett kísérlete a koreai háborúhoz vezetett, amely 1953-ban patthelyzetben végződött. Államfőként szigorúan ellenőrzött társadalmat hozott létre, és az „önállóság” filozófiáját hirdette. A gazdasági stagnálás ellenére személyi kultusza és propagandarendszere 46 éven át tartotta hatalmon. Kapcsolatokat ápolt a Szovjetunióval és Kínával, miközben ellenséges maradt Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal szemben. Utóda fia, Kim Dzsong Il lett. Kim Il-Szungot halála után „örökös elnökké” nyilvánították.

Felhasznált forrás: https://www.britannica.com/biography/Kim-Il-Sung

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.