Összes hír

Kalendárium – 04.17. – Sirimavo Bandaranaike, Srí Lanka miniszterelnök asszonya

Szerző: | ápr 17, 2024

Sirimavo Bandaranaike, Srí Lanka úttörő politikusa volt. 1916. április 17-én született. Ő lett a világ első női miniszterelnöke, miután pártja győzött az 1960-as általános választásokon.

Az 1960 és 1965, majd 1970 és 1977, illetve 1994 és 2000 közötti miniszterelnöki ciklusa alatt szocialista gazdaságpolitikát folytatott, támogatta a buddhizmust és a szingaléz nyelvet, valamint semlegességre törekedett a nemzetközi kapcsolatokban. Politikája azonban gazdasági stagnáláshoz és etnikai feszültségekhez vezetett, különösen a tamil kisebbséggel szemben.

Bandaranaike politikai karrierje kihívásokkal nézett szembe, 1980-ban megfosztották politikai jogaitól, de 1986-ban kegyelmet kapott. Lánya, Chandrika Bandaranaike Kumaratunga a nyomdokaiba lépett, együtt is irányították Srí Lankát.

Sirimavo Bandaranaike egészségi állapota megromlott, ami 2000 augusztusában lemondásához, majd az év októberében bekövetkezett halálához vezetett.

Felhasznált forrás: https://www.britannica.com/biography/Sirimavo-Bandaranaik

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.