Összes hír

Kalendárium- 04.18. . Samuel P. Huntington, prominens amerikai politológus

Szerző: | ápr 18, 2024

Samuel P. Huntington (1927-2008) amerikai politológus, aki az amerikai külpolitikára gyakorolt hatásáról ismert. A Yale, a Harvard és a Columbia egyetemeken töltött be tisztségeket, a polgári-katonai kapcsolatok, az összehasonlító politika és a nemzetközi kapcsolatok témakörében.

Nevezetes művei közé tartozik a „The Soldier and the State” (1957), amely a katonai és politikai hatalom kapcsolatát vizsgálta az Egyesült Államokban, valamint a „Political Order in Changing Societies” (1968), amely szerint a politikai instabilitás gyakori a fejlődő országokban.

Huntington 1970-ben megalapította a Foreign Policy című folyóiratot, valamint az Amerikai Politikatudományi Társaság elnöke volt. A „The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order” (1996) című ellentmondásos könyvével hívta fel magára a figyelmet, amelyben azt állította, hogy a globális konfliktusok az ideológiai ellentétekről a kulturális megosztottságra helyeződnek át.

Pályafutása során sokat publikált olyan témákról, mint a nemzetbiztonsági stratégia, a demokratizálódás és az amerikai politikai kultúra.

Felhasznált forrás: https://www.britannica.com/biography/Samuel-P-Huntington

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.