Összes hír

Kalendárium – 04.19. – Rawya Ateya, Egyiptom elő női tisztje, úttörő politikus

Szerző: | ápr 19, 2024

Az 1926-ban született Rawya Ateya, aki úttörő volt az egyiptomi politikában. A normákkal szembeszállva 1939-ben részt vett a britellenes tüntetéseken, később pedig különböző szakterületeken folytatott felsőfokú tanulmányokat.

1956-ban Rawya történelmet írt, mint Egyiptom első női tisztje a Felszabadító Hadseregben. A szuezi háború alatt nők ezreit képezte ki. Egy női kommandós egységet is vezetett. Az 1973-as októberi háború alatt a Mártírok és Katonák Családjainak Társasága elnöki tisztségét is betöltötte, amiért a „mártírhalált halt harcosok anyja” becenevet kapta.

1957-ben, az erős ellenállás ellenére Rawya parlamenti mandátumot nyert, amivel ő lett az első női parlamenti képviselő az arab világban. Szembesült a szexizmussal, de kiállt a nők jogaiért.

Rawya öröksége inspirálta az arab nőket. 2007-ben választási győzelmének 50. évfordulója alkalmából ünnepséget rendeztek. 1997-ben hunyt el.

Felhasznált forrás: https://egyptianstreets.com/2020/10/16/heres-the-story-of-rawya-ateya-first-woman-parliamentarian-in-the-arab-world/#google_vignette

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.