Összes hír

Kalendárium – 04.23. – Korrupció, Mr. A.T.M., az angolna

Szerző: | ápr 23, 2024

Banharn Silpa-archa, volt thai miniszterelnök, akinek botrányokkal teli mandátuma megelőzte az ország 1990-es évekbeli gazdasági összeomlását.

Banharn, aki egy regionális hatalmi közvetítő és a pénzpolitika mestere volt, politikai pártfogóként gazdagította hazai tartományát, Suphanburi-t. Ám 1995 és 1996 közötti, 16 hónapos miniszterelnöki mandátuma alatt korrupciós vádakkal és gazdasági rosszgazdálkodással vádolták.

Thaiföld „lufi” gazdasága, a felelőtlen és ellenőrizetlen hitelezés, nőtt az ő felügyelete alatt, majd egy évvel később robbant, kiváltva az ázsiai pénzügyi válságot.

Mindvégig Banharn maradt a tipikus tartományi uralkodó. Tizenegy alkalommal választották be a parlamentbe, és „Banharnburi” becenévre hallgatott hazai tartományában.

Ismerős arca volt a Thai politikában, különböző kormányokban szolgált miniszterként az évek során, és „Mr. A.T.M.”-nek nevezték eljárásai miatt, amellyel támogatást nyert és szövetségeseket biztosított magának.

A pragmatikus, nemideológiai politikában, amely régen jellemző volt Thaiföldön, őt „az angolna” néven ismerték, képessége miatt, hogy pártját koalíciókba szője, ideértve azokat a törékeny kis pártok csoportját is, amelyek rövid időre hatalmon tartották miniszterelnökként.

Banharn Silpa-archa 1932. augusztus 19-én született Suphanburi-ban, kínai kereskedő családban. Vagyont szerzett kereskedelemből és építésből, részben az 1960-as években zajló infrastrukturális robbanásból, ami részben az amerikai befektetésnek köszönhető volt a vietnami háború idején.

Politikai pályafutását 1974-ben kezdte a Chart Thai pártban. Először 1976-ban került be a parlamentbe, és ismételten hatalmas többséggel választották meg, mivel hatalmát felhasználva segített abban, hogy Suphanburi Thaiföld egyik legsikeresebb tartományává váljon.

A miniszterelnöki tisztségéből való lemondása után, a korrupciós botrányok miatt, Banharn nem szolgált újra miniszterként, de politikailag aktív maradt. 2008-ban, két évvel azután, hogy egy puccs megdöntötte Thaksint, koalíciót alakított a Népi Erő Pártjával, ami Thaksin Thai Rak Thai pártjának utódja volt.

Amikor a Legfelsőbb Bíróság később azonban feloszlatta a kormányzó pártot, Banharnt, valamint más pártvezetőket is öt évre kizártak a politikából.

Az azóta eltelt években, ő egy marginális, bár színes szereplője volt a politikai színtérnek. Nem volt jelentős tényező az utolsó években az országot megrázó tüntetések és erőszakhullámok során.

Forrás – The New York Times

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.