Összes hír

Kalendárium- 04.29. – Afioga Fiamē Naomi Mataʻafa, Szamoa történetének első női miniszterelnöke

Szerző: | ápr 29, 2024

Afioga Fiamē Naomi Mataʻafa, szamoai politikus és főnöknő. (matai), aki 2021 óta Szamoa hetedik miniszterelnöke.

1957-ben született. Samuel Marsden College and Victoria University of Wellington egyetemeken folytatott felsőfokú tanulmányokat.

Szamoa első miniszterelnökének, Fiamē Mataʻafa Faumuina Mulinuʻu II-nek a lánya, Mata’afa az első nő, aki Szamoa kormányfője.  Szamoa történetében ő volt az első nő, akit a kabinetbe neveztek ki. Mata’afa 1991-től 2006-ig oktatási miniszter volt.  Emellett 2006 és 2011 között nőügyi miniszter, 2011 és 2016 között pedig igazságügyi miniszter volt. Mata’afa 2016 és 2020 között Szamoa első női miniszterelnök-helyettese. A következő évben csatlakozott az újonnan alapított FAST párthoz, amelynek 2021 márciusában egyhangúlag megválasztották vezetőjévé.

Mataʻafa többséget szerzett a 2021-es választásokon, de a legyőzött miniszterelnök nem volt hajlandó távozni hivatalából, ami a 2021-es szamoai alkotmányos válsághoz vezetett. A válságot a szamoai fellebbviteli bíróság 2021. július 23-án oldotta fel, és kimondta, hogy Mataʻafa május 24. óta miniszterelnök.

Felhasznált forrás: https://kids.kiddle.co/Fiam%C4%93_Naomi_Mata%CA%BBafa

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.