Összes hír

Kalendárium – 05.01. – 20 éve volt az Európai Unió legnagyobb bővítési hulláma

Szerző: | máj 1, 2024

A 2004-es Európai Uniós csatlakozási hullám napra pontosan 20 éve történt. Az Európai Unió történetében ez a bővítés volt a legnagyobb és legátfogóbb.  

 

· Milyen események előzték meg ezt a 2004-es csatlakozási hullámot?

A Szovjetunió 1991-es szétesésével Európa térképe teljesen átalakult, új nemzetállamok jelentek meg. Az újonnan demokratizálódott országok már létrejöttükkor jelezték az európai integrációban való részvételüknek az igényét. Az Európa kontinensen a második világháború óta nem látott fegyveres konfliktus tört ki, amely Jugoszlávia szétesését hozta magával. A délszláv háborús krízis megoldására az 1992-es maastrichti szerződés kereteiben megalakult az Európai Unió mai alapja. 1995-ben az Európai Unió első bővítése keretén belül 3 ország csatlakozott a szövetséghez: Ausztria, Finnország és Svédország voltak. A koszovói és szerb háború befejeztével az Európai Unió a volt jugoszláv tagköztársaságok számára Európai Uniós csatlakozási utat kívánt kijelölni, amelyet először a 2000-ben Zágrábban rendezett találkozón mondtak ki. A következő mérföldkövet a 2003-ban Thesszalonikiben rendezett találkozón mondták ki, hogy a Balkán országainak az Európai Unió szövetségéhez kell, hogy tartozzanak, azonban azt, hogy mikor lesznek a szövetség tagjai az csakis a Balkán országain múlik. 2004. május elsején 10 ország integrálódott az Európai Unióba:

1.     Csehország

2.     Ciprus

3.     Észtország

4.     Lettország

5.     Litvánia

6.     Magyarország

7.     Málta

8.     Lengyelország

9.     Szlovénia

10.  Szlovákia

Az Európai Unió térképe 2004-ben:

__wf_reserved_inherit
https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/history-eu/2000-09_en

Felhasznált források:

·       https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/history-eu/1990-99_en

·       https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/history-eu/2000-09_en

·       https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/pres_03_163/PRES_03_163_EN.pdf

·       https://reliefweb.int/report/albania/balkans-zagreb-summit-24-nov-2000-final-declaration

A borítókép a következő linken elérhető: https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/news/20-years-together-eu-celebrates-2004-enlargement-2024-04-30_en

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.