Összes hír

Kalendárium – 05.03. – Kiro Gligorov, a Macedón Köztársaság első elnöke

Szerző: | máj 3, 2024

Kiro Gligorov volt a Macedón Köztársaság első elnöke 1991-től 1999-ig.

1917. május 3-án született az akkor még a Jugoszláv Királysághoz tartozó macedóniai Štipben. A belgrádi egyetem jogi karára járt.  1943-ig ügyvédként praktizált. Részt vett a macedón nemzeti felszabadító háborúban, majd 1962 és 1967 között Jugoszlávia pénzügyminisztere volt.

A Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság politikai intézményrendszerében különböző magas pozíciókat töltött be politikai pályafutása alatt..

1991. szeptember 8-án általános népszavazás útján békésen és törvényesen vezette végig a köztársaságot a Jugoszláviától való elszakadáson.

Gligorov lett a Macedón Köztársaság első demokratikusan megválasztott elnöke, amely tisztséget két cikluson át tölthetett  be. Elnöksége alatt előmozdította a  pruláris rendszer kialakulását és a piacgazdaságot. 1993-ban, az elnöksége alatt a Macedón Köztársaság az Egyesült Nemzetek Szervezetének tagjává vált.

2012-ben hunyt el.

Felhasznált forrás: https://worldleaders.columbia.edu/directory/kiro-gligorov

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.