Összes hír

Kalendárium – 05.06. – Christis Sartzetakis Görögország volt köztársasági elnöke

Szerző: | máj 6, 2024

Christos Sartzetakis 1929-ben született Thesszalonikiben. A szaloniki Arisztotelész Egyetemen jogot tanult, majd Párizsban kereskedelmi és európai közösségi jogra szakosodott. 1955-ben lépett bírói pályára. 1963-ban nemzetközi hírnévre tett szert, amikor Thesszalonikiben bíróként ő vezette a nyomozást Grigorisz Lambrakisz baloldali képviselő meggyilkolásának ügyében. 1968-ban, a katonai diktatúra idején kizárták az igazságszolgáltatásból, letartóztatták, megkínozták és majdnem egy évig tárgyalás nélkül bebörtönözték. A diktatúra bukásával 1974 szeptemberében visszahelyezték az igazságszolgáltatásba. A Fellebbviteli Bíróság bírói rangját viselte. 1982-ben pedig a Legfelsőbb Bíróság bírájává emelkedett. 1985-ben a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASOK) Christos Sartzetakis-t javasolta köztársasági elnöknek, akit 1985. március 29-én Konstantinos Karamanlisz utódjaként megválasztottak. 1990-ig töltötte be Görögország köztársasági elnöki tisztsét. 92 éves korában hunyt el a görög fővárosban.

Felhasznált forrás: https://www.presidency.gr/en/christos-sartzetakis-2/

További hírek

Meddig számít húsnak a hús?

A laboratóriumban előállított hús az EU-ban komoly vitákat vált ki, mivel a hagyományos gazdák fenyegetést látnak benne, amit tovább fokoz, hogy az olasz Coldiretti szakszervezet és a mezőgazdasági miniszter ellenállása mellett Olaszország betiltotta a gyártását, miközben még az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság jóváhagyására vár.

Kína veszélyes nukleáris törekvései

Az USA-nak diplomáciai nyomást kell gyakorolnia Kínára a nukleáris fegyverek Dél-Koreával és Japánnal való megosztásának fenyegetésével, hogy fegyverellenőrzési tárgyalásokra kényszerítse, ezzel megakadályozva a regionális fegyverkezési versenyt és stabilizálva kelet-ázsiai régiót.