Összes hír

Kalendárium – 05.09. – Zita királyné, az utolsó magyar királyné

Szerző: | máj 9, 2024

Zita királyné, az utolsó magyar királyné, IV. Károly felesége. Származása különleges, hiszen Parma hercegének és portugál infánsnőnek a tizenhetedik gyermekeként született Olaszországban. Már fiatal korában szembejött vele a sorsa, amikor Károly főherceggel találkozott, majd később házasságot kötött vele, miután Ferenc József magyar trónra lépésre ösztönözte Károlyt. Károlyt 1916-ban magyar királlyá koronázták, Zita lett az ország királynéja mindössze 24 évesen.

Zita királyné aktívan részt vett a politikában és a közéletben, különösen az első világháború utáni időszakban, amikor Károly főherceg kísérletet tett a trón visszaszerzésére. Bár ezek a kísérletek nem jártak sikerrel, Zita kitartott férje mellett egészen az utolsó pillanatig.

Az utolsó Habsburg-uralkodó, Károly 1922-ben elhunyt spanyolnáthában, és Zita a gyermekeivel egyedül maradt és anyagi gondoktól szenvedtek. Végül rokonánál, XIII. Alfonz spanyol királynál talált menedéket. Az évek során számos helyen éltek, köztük Belgiumban, Kanadában és az Egyesült Államokban.

Zita királyné élete végén visszavonultan élt, ám a világ eseményeit figyelemmel kísérte. Végül 97 éves korában, 1989-ben halt meg. Temetése Bécsben volt, ahol a Habsburg-dinasztia többi tagja is nyugszik.

Felhasznált források:

https://mult-kor.hu/elete-vegeig-nem-mondott-le-a-tronrol-az-utolso-habsburg-csaszar-ozvegye-zita-kiralyne-20230508

https://www.ujsagmuzeum.hu/zita-kiralyne/

További hírek

Kijev: a NATO lője le Moszkva rakétáit

Folytatódnak az orosz légicsapások – az ukrán elnök most arra szólítja fel a Nyugatot, hogy lője le a rakétákat közvetlenül Ukrajna felett. Scholz kancellár ezt elutasította,