Összes hír

Kalendárium – 05.13. – William R. Tolbert libériai elnök volt 9 éven keresztül.

Szerző: | máj 13, 2024

William R. Tolbert (1913 – 1980 ) nyugat-afrikai politikus, 1971 és 1980 között Libéria elnöke volt.

Tolbert a Liberia College-ban végzett.  Az 1940-es évek elején lépett be a politikai életbe. 1943-ban beválasztották a képviselőházba, ahol William Tubman elnök őt jelölte ki az alelnöki tisztségre. Tubman alatt 20 évig (1951-71) töltötte be az alelnöki tisztséget. Miután 1971-ben, Tubman halálát követően hatalomra került, Tolbert megpróbálta felszámolni az elődje alatt elharapódzott korrupciót és a gazdaságot fellendíteni. Idővel azonban a korrupció visszaszivárgott, és az 1980-as gazdasági környezet ellene volt. Az általános sztrájkra felszólító ellenzéki vezetők márciusi letartóztatása puccsot váltott ki, amelyet Samuel K. Doe főtörzsőrmester vezetett. Tolbertet a puccs során kivégezték 1980. áprilisában.

Felhasznált forrás: https://www.britannica.com/biography/William-R-Tolbert

További hírek

Meddig számít húsnak a hús?

A laboratóriumban előállított hús az EU-ban komoly vitákat vált ki, mivel a hagyományos gazdák fenyegetést látnak benne, amit tovább fokoz, hogy az olasz Coldiretti szakszervezet és a mezőgazdasági miniszter ellenállása mellett Olaszország betiltotta a gyártását, miközben még az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság jóváhagyására vár.

Kína veszélyes nukleáris törekvései

Az USA-nak diplomáciai nyomást kell gyakorolnia Kínára a nukleáris fegyverek Dél-Koreával és Japánnal való megosztásának fenyegetésével, hogy fegyverellenőrzési tárgyalásokra kényszerítse, ezzel megakadályozva a regionális fegyverkezési versenyt és stabilizálva kelet-ázsiai régiót.