Összes hír

Kalendárium – 05.15. – Madeleine Albright, az Amerikai Egyesült Államok első női külügyminisztere

Szerző: | máj 15, 2024

Madeleine Albright (1937-2022) cseh származású amerikai diplomata volt, aki az első női amerikai külügyminiszter (1997-2001). Marie Jana Korbel néven született, Csehszlovákia náci megszállása idején családjával Angliába menekült, majd a második világháború után az Egyesült Államokban telepedett le.

Albright a Wellesley College-ban végzett, majd a Columbia Egyetemen doktorált. Edmund Muskie szenátor pénzgyűjtőjeként dolgozott, majd Jimmy Carter elnöksége idején Zbigniew Brzezinski munkatársa volt.

A Clinton-adminisztráció idején az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete (1993-1997), majd külügyminiszter lett.

Jelentős szerepet játszott a nemzetközi ügyekben, többek között a NATO jugoszláviai bombázásait szorgalmazta a koszovói etnikai tisztogatás megállítása érdekében. Miután kilépett a kormányból, tanácsadó céget alapított, és támogatta Hillary Clinton elnökválasztási kampányát.

Felhasznált forrás: https://www.britannica.com/biography/Madeleine-Albright

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.