Összes hír

Kalendárium – 05.17. – Janez Drnovsek, Szlovénia euroatlanti integrációját elindító elnök.

Szerző: | máj 17, 2024

Janez Drnovsek, volt az elnök Szlovénia Jugoszláviától való függetlenségének az idején.  

Az enyhe, de határozott viselkedéséről ismert Drnovsek minimalizálta az erőszakot Szlovénia 1991-es függetlenné válása idején, majd később az országot az EU-ba és a NATO-ba vezette.

Szlovénia képviselőjeként a jugoszláv elnökségben tárgyalásokat folytatott a jugoszláv hadsereg békés Szlovéniából való kivonásáról. Drnovsek egy évtizedig volt miniszterelnök, mielőtt 2002-ben, második ciklusra nem pályázott, Danilo Turk követte az elnöki székben.

Annak ellenére, hogy 1999-ben rákot diagnosztizáltak nála, majd 2001-ben további egészségügyi problémák merültek fel, folytatta feladatát. Egy távoli faluba költözött, ahol egyszerű életet élt, és a globális humanitárius erőfeszítésekre, többek között a dárfúri közvetítésre összpontosított.

Bár néha ellentmondásos volt, különösen az EU-val szembeni későbbi kritikája és Koszovó függetlenségének támogatása miatt, Drnovsek a szlovén történelem jelentős alakja maradt.

1950. május 17-én született Celjében, közgazdász diplomával rendelkezett, és bankárként dolgozott, mielőtt a kommunista párt tagjából demokratikus vezető lett. 2008. februárjában hunyt el hosszú betegség után.

Felhasznált forrás: https://www.nytimes.com/2008/02/26/world/europe/26drnovsek.html

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.