Összes hír

Kalendárium – 05.18. – Shri H. D. Deve Gowda, India jelentős politikusa és miniszterelnöke.

Szerző: | máj 18, 2024

Shri H. D. Deve Gowda, aki 1933. május 18-án született a karnatakai Haradanahalliban, az indiai politika jelentős alakja, aki a társadalmi-gazdasági fejlődés és a kulturális örökség iránti elkötelezettségéről ismert. Miután építőmérnöki diplomát szerzett, 1953-ban belépett a Kongresszus Pártba. A középosztálybeli agrárhátterű családból származó Gowda elkötelezte magát a farmerek és a hátrányos helyzetűek mellett.

Politikai útját az Anjaneya Szövetkezeti Társaság elnökeként és a Taluk Fejlesztési Tanács tagjaként kezdte. Gowdát 28 évesen, 1962-ben függetlenként beválasztották a karnatakai törvényhozó gyűlésbe, ahol több cikluson át szolgált.

1991-ben beválasztották a parlamentbe, és a gazdák hangos szószólója lett. 1994-ben győzelemre vezette a Janata Dalt Karnatakában.

Gowda  1996-ban a miniszterelnöki tisztséget töltött be, amely tisztséget haláláig töltött be.

Felhasznált forrás: https://www.pmindia.gov.in/en/former_pm/shri-h-d-deve-gowda/

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.