Összes hír

Kalendárium – 05.20. – John Stuart Mill, angol filozófus és közgazdász

Szerző: | máj 20, 2024

John Stuart Mill (1806-1873) befolyásos angol filozófus, közgazdász és az utilitarizmus szószólója volt. James Mill történész fiaként otthon szigorúan tanult. Fiatal korától kezdve görögöt és latint tanult, valamint számos tantárgyat, többek között logikát, politikai gazdaságtant és jogot tanult. Apja szigorú módszerei ellenére Mill nevelése elősegítette a kritikus gondolkodást és az önálló ítélőképességet.

Ifjúkorában Mill Franciaországba utazott, ahol kiszélesítette tanulmányait és elsajátította a francia nyelvet. Visszatérése után a Kelet-indiai Társaságnál kezdett dolgozni, ahol végül vezető vizsgáztatóvá emelkedett. Az utilitarizmussal való korai megismerkedése Jeremy Bentham és Étienne Bonnot de Condillac olvasása révén történt, ami az Utilitarista Társaság megalapításához vezetett.

Mill különböző újságokban és folyóiratokban írt, és a szólásszabadság és a reformok mellett szállt síkra.

1865-ben beválasztották az angol parlamentbe, ahol számos reformot támogatott, de 1868-ban vereséget szenvedett. Mill utolsó éveit Avignonban töltötte, és haláláig folytatta írói és aktivista tevékenységét.

A liberális gondolkodáshoz való hozzájárulásáért, valamint az emberi fejlődésnek szószólójaként emlékeznek rá.

Felhasznált forrás: https://www.britannica.com/biography/John-Stuart-Mill

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.