Összes hír

Kalendárium – 05.22. – Elizabeth Williams a Béke Noebeldíjas aktivista

Szerző: | máj 22, 2024

Betty Williams (1943. május 22. – 2020. március 17.) ír békeaktivista volt, aki kiemelkedő szerepet játszott Észak-Írország békefolyamataiban. Az 1976-os évben Máiread Corrigan-nal közösen megalapították a Közösségi Békeembereket (Community of Peace People), egy szervezetet, amely az erőszakmentességet és a békés megoldásokat támogatta a katolikus és protestáns közösségek közötti konfliktusok enyhítésére. Munkájuk elismeréseként 1976-ban közösen megkapták a Béke Nobel-díjat.

Betty Williams Belfastban született és nőtt fel, ahol naponta szembesült a katolikusok és protestánsok közötti erőszakkal és megosztottsággal. 1976-ban egy tragikus esemény – három gyermek halála egy lövöldözés során – mélyen megrendítette és arra ösztönözte, hogy cselekedjen a béke érdekében. Máiread Corrigan segítségével létrehozta a Békeembereket, amely a közösségi béke és párbeszéd előmozdítását tűzte ki célul, és több tízezer embert vonzott felvonulásaival és rendezvényeivel.

A Nobel-díj elnyerése után Betty Williams továbbra is aktívan részt vett a békemozgalmakban és az emberi jogok védelmében világszerte. Több nemzetközi béke- és emberi jogi szervezetben tevékenykedett, és folyamatosan munkálkodott a béke ügyéért. Öröksége abban rejlik, hogy személyes bátorságával és elkötelezettségével segített előmozdítani a békét és a megbékélést egy mélyen megosztott társadalomban. Életműve inspirációt jelent mindazok számára, akik hisznek az erőszakmentesség és a párbeszéd erejében.

Betty Williams élete végéig aktívan részt vett a béke és az emberi jogok előmozdításában. Munkássága tovább él azokban a mozgalmakban és szervezetekben, amelyek az ő szellemiségét és elkötelezettségét viszik tovább.

Forrás – wikimedia

További hírek

Kijev: a NATO lője le Moszkva rakétáit

Folytatódnak az orosz légicsapások – az ukrán elnök most arra szólítja fel a Nyugatot, hogy lője le a rakétákat közvetlenül Ukrajna felett. Scholz kancellár ezt elutasította,