Összes hír

Kalendárium – 06.10. – Észak-Macedónia volt elnöke

Szerző: | jún 10, 2024

Radmila Šekerinska Jankovska, 1972. június 10-én született Szkopjéban, Észak-Macedóniában, egy prominens macedón politikus, aki számos magas rangú kormányzati pozíciót töltött be. 1995-ben szerzett diplomát villamosmérnöki szakon a Szkopjei Egyetem Villamosmérnöki Karán, majd 2007-ben nemzetközi kapcsolatokból szerzett mesterfokozatot a Tufts Egyetem Fletcher School of Law and Diplomacy intézetében​​.

Šekerinska politikai karrierje a George Soros által alapított Nyílt Társadalom Intézetben kezdődött. 1996-ban megszerezte a Skopje Városi Tanácsának mandátumát, majd 1998-ban a macedón parlament képviselőjévé választották. Számos jelentős pozíciót töltött be, többek között az európai integrációért felelős miniszterelnök-helyettesi tisztséget, ahol kulcsszerepet játszott Észak-Macedónia EU-csatlakozási tagjelölti státuszának elnyerésében 2005 decemberében​​.

2004 májusától júniusig, valamint 2004 novemberétől decemberig Šekerinska Észak-Macedónia ügyvezető miniszterelnöke volt. 2006-tól 2008-ig vezette a Szociáldemokrata Uniót (SDSM), ezzel ő lett az első nő, aki egy nagyobb politikai pártot vezetett az országban. 2017-ben Észak-Macedónia védelmi miniszterévé nevezték ki, és ezt a pozíciót 2022-ig töltötte be​.

Šekerinska számos nemzetközi szervezetben és fórumon tevékenykedett. Az Internacionálé alelnöke, az Európai Szocialisták Pártja elnökségi tagja volt, és a Világgazdasági Fórum által a Fiatal Globális Vezető címmel tüntették ki​​.

Politikai és európai integrációs hozzájárulásait széles körben elismerték, és továbbra is befolyásos szereplője a macedón és európai politikának.

forrás – wikimedia

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.