Összes hír

Kalendárium – 06.12. – Kassym-Jomart Tokayev – Kazahsztán elnöke

Szerző: | jún 12, 2024

Kassym-Jomart Tokayev 1953. május 17-én született Almatyban, a Kazah Szovjet Szocialista Köztársaságban, ami akkor még a Szovjetunió része volt. Már fiatal korában érdeklődést mutatott a nemzetközi kapcsolatok iránt, és ennek megfelelően 1975-ben a moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében diplomázott. Később a Pekingi Nyelvi Egyetemen is tanult, hogy tovább mélyítse tudását a diplomácia terén.

Pályafutását diplomataként kezdte, és számos fontos posztot töltött be Kínában, Szingapúrban és az ENSZ különböző részlegeiben. Különösen említésre méltó, hogy 2011 és 2013 között az ENSZ genfi irodájának főigazgatója volt, amely a szervezet egyik legjelentősebb globális központja.

A kazah külpolitikában is kiemelkedő szerepet játszott. Kétszer szolgált külügyminiszterként, először 1994 és 1999 között, majd 2002 és 2007 között. Ezen időszakok alatt jelentősen hozzájárult Kazahsztán nemzetközi kapcsolatainak alakításához és erősítéséhez. 1999 és 2002 között Kazahsztán miniszterelnöke volt, majd 2007-től 2011-ig, illetve 2013-tól 2019-ig a Szenátus elnöki tisztségét töltötte be.

Tokayev elnökké válása 2019. március 20-án történt, amikor Nursultan Nazarbayev lemondott az elnöki posztról, és őt nevezték ki ideiglenes elnöknek. A 2019. június 9-i választásokon hivatalosan is megválasztották Kazahsztán elnökének. Elnökként folytatta elődje, Nazarbayev gazdasági reformjait, de nagy hangsúlyt helyezett a politikai modernizációra és a társadalmi stabilitás megőrzésére is. Több politikai reformot vezetett be, melyek célja a választási rendszer és a politikai pártok működésének javítása volt.

Gazdasági téren Tokayev elkötelezett a diverzifikáció mellett, különösen az olaj- és gázszektoron kívüli területek fejlesztésére összpontosít. Elnökként kiemelten fontosnak tartja az átláthatóság és az elszámoltathatóság növelését a politikai rendszerben. Nemzetközi kapcsolatok terén Tokayev fenntartotta Kazahsztán aktív szerepét, különösen a Kínával, Oroszországgal és más szomszédos országokkal való együttműködés erősítésében.

Forrás – wikimedia

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.