Összes hír

Kalendárium – 06.13. – Boyko Borisov

Szerző: | jún 13, 2024

Boyko Borisov, született 1959. június 13-án, bolgár politikus, aki háromszor is betöltötte Bulgária miniszterelnöki tisztségét: 2009-től 2013-ig, 2014-től 2017-ig, és 2017-től 2021-ig. Pályafutását tűzoltóként és testőrként kezdte, majd a bolgár belügyminisztériumban dolgozott, mielőtt politikai karrierbe kezdett. Szófia polgármestereként szerzett hírnevet, mielőtt megalapította a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) pártot.

Külpolitikájában Borisov szorosan támogatta Bulgária EU- és NATO-tagságát. Kormánya elkötelezett volt az Európai Unióval való együttműködés mellett, különösen a strukturális alapok és kohéziós támogatások terén, amelyek fontos szerepet játszottak az ország gazdasági fejlődésében. NATO-tagsága révén Bulgária aktívan részt vett a szövetség közös védelmi politikáiban és hadgyakorlatain.

Borisov egyensúlyt próbált találni az EU/NATO és Oroszország közötti kapcsolatokban. Bár támogatta az EU szankcióit Oroszországgal szemben az ukrán válság miatt, pragmatikus hozzáállást tanúsított az energiaügyekben, mivel Bulgária nagymértékben függ az orosz gázimporttól. Ennek részeként előmozdította a South Stream és a TurkStream gázvezeték-projekteket.

A regionális együttműködésre is nagy figyelmet fordított, különösen a Balkán stabilitásának és együttműködésének elősegítésére. Támogatta a Nyugat-Balkán országainak EU-csatlakozási törekvéseit, és kezdeményezte a régiós együttműködési fórumokat. Fontos projektjei közé tartozott a balkáni államok közötti infrastrukturális összekapcsolódás javítása, beleértve az energetikai és közlekedési hálózatokat.

Borisov szoros kapcsolatot tartott fenn az Egyesült Államokkal is, különösen a biztonsági és védelmi együttműködés terén. Az amerikai-bolgár katonai együttműködés, beleértve a közös hadgyakorlatokat és a katonai bázisok használatát, fontos eleme volt a kétoldalú kapcsolatoknak.

Borisov aktívan kereste a gazdasági kapcsolatok bővítésének lehetőségeit világszerte, és törekedett arra, hogy Bulgária vonzó célpont legyen a külföldi befektetések számára. Számos nemzetközi gazdasági fórumon és üzleti találkozón vett részt, hogy előmozdítsa az ország gazdasági érdekeit. Karrierjét az erős vezetői stílus és pragmatikus megközelítés jellemzi, melyek révén sikerült stabil politikai befolyást szereznie Bulgáriában és nemzetközi szinten egyaránt​

Forrás – wikimedia

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.