Összes hír

Kalendárium – 06.14. – Carlos P. Garcia

Szerző: | jún 14, 2024

Carlos P. Garcia, a Fülöp-szigetek nyolcadik elnöke (1957-1961), legismertebb a „Filipino First Policy” („Első a filippínó”) néven ismert politikájáról, amely előnyben részesítette a filippínó vállalkozásokat a külföldi cégekkel szemben, hogy elősegítse az ország gazdasági függetlenségét. Ezzel a politikával Garcia célja az volt, hogy csökkentse a külföldi uralmat a filippínó gazdaságban és támogassa a helyi ipar fejlődését, amit elengedhetetlennek tartott az igazi gazdasági függetlenség eléréséhez, még politikai függetlenségük 1946-os elnyerése után is​.

Garcia elnöksége alatt bevezette a megszorítási programot, amely az ország gazdasági nehézségeinek kezelésére irányult a fiskális fegyelem és az erőforrások hatékony felhasználásának előmozdításával. A program intézkedései között szerepelt a kormányzati kiadások csökkentése, a bevételek növelése, valamint a takarékosság, az önfegyelem és a szorgalom kultúrájának népszerűsítése a filippínók körében​

A külpolitikában Garcia jelentős lépéseket tett azzal, hogy tárgyalásokat folytatott az Egyesült Államok használaton kívüli katonai bázisterületeinek filippínó ellenőrzés alá vonásáról, ami jól tükrözi a nemzeti szuverenitás melletti elkötelezettségét. Ezen kívül Garcia korábbi politikai pályafutása során alelnökként és külügyminiszterként szolgált Ramon Magsaysay elnök alatt, valamint ellenállási vezető volt a második világháború alatti japán megszállás idején, szenátor és Bohol kormányzója is volt​.

Carlos P. Garcia elnöksége a filippínó nacionalizmus megerősítésére tett erőfeszítései révén emlékezetes, mind gazdasági, mind politikai szempontból, és jelentős hatással volt az ország irányára és identitására.

Forrás – wikimedia

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.