Összes hír

Kalendárium – 06.15. – James K. Polk

Szerző: | jún 15, 2024

James K. Polk az Egyesült Államok 11. elnöke volt, aki 1795. november 2-án született és 1849. június 15-én hunyt el. Polk elnöksége 1845. március 4-től 1849. március 4-ig tartott, és ebben az időszakban jelentős külpolitikai és belpolitikai változásokat hozott az ország számára.

Korai élete és karrierje

Polk Észak-Karolinában született, és jogot tanult, majd Tennessee állam képviselőházában kezdte politikai pályafutását. Andrew Jackson nagy támogatója volt, és hét cikluson keresztül szolgált az Egyesült Államok képviselőházában, ahol később a Ház elnöke lett.

Elnöksége és külpolitikája

Polk elnöksége idején az egyik legkiemelkedőbb külpolitikai célkitűzése az amerikai területi terjeszkedés volt, amelyet gyakran a „Manifest Destiny” (Nyilvánvaló sors) elvével igazoltak. Ezt az elvet az amerikaiak isteni küldetésként értelmezték, amely szerint területüket a nyugati partig ki kellett terjeszteniük.

– Texasi annektálás és a mexikói-amerikai háború

Polk elnöksége alatt, 1845-ben Texas hivatalosan is csatlakozott az Egyesült Államokhoz. Ezt követően az Egyesült Államok és Mexikó közötti feszültségek háborúhoz vezettek. Az 1846 és 1848 között zajló mexikói-amerikai háború végén az Egyesült Államok jelentős területeket szerzett, beleértve a mai Kaliforniát, Arizonát, New Mexico-t, Nevadát, Utah-t és Colorado egy részét az 1848-as Guadalupe Hidalgo-i békeszerződés révén.

– Oregoni határvita

Polk másik jelentős külpolitikai sikere az Oregoni határvita rendezése volt Nagy-Britanniával. Az 1846-os Oregoni Szerződés révén az Egyesült Államok és Nagy-Britannia megegyezett a 49. szélességi fok mentén húzódó határvonalban, amely a mai Kanada és az Egyesült Államok közötti határt is meghatározza.

Belpolitikai tevékenységei

Polk belpolitikailag is aktív volt. Elnöksége alatt jelentős infrastrukturális fejlesztéseket kezdeményezett, például új postahivatalok és közutak építését. Ezen kívül támogatta az alacsony vámokat és a független kincstár felállítását, amely a bankok szerepét csökkentette a kormány pénzügyi ügyleteiben.

Halála és öröksége

Polk elnöki hivatala után csupán 103 nappal hunyt el, valószínűleg kolera következtében, amit egy New Orleans-i látogatása során kapott el. Öröksége vegyes, mivel bár sikeres területi bővítést hajtott végre, elnöksége alatt a rabszolgaság kérdése is tovább polarizálta az országot, ami hozzájárult a későbbi polgárháború előzményeihez.

Polk határozott és célorientált vezető volt, akinek külpolitikai tevékenységei nagymértékben hozzájárultak az Egyesült Államok területi kiterjesztéséhez és globális befolyásának növekedéséhez.

Forrás – wikimedia

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.