Összes hír

Kalendárium – 06.20. – Podmaniczky Frigyes

Szerző: | jún 20, 2024

Podmaniczky Frigyes 1824. június 19-én született. Huszárkapitányként szolgált az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején. A vereséget követően egy évre közlegényként Milánóban és Innsbruckban szolgált, ahol fehér kesztyűben olajozta a kocsikerekeket. Az abszolutizmus alatt aszódi birtokára vonult vissza, ahol irodalommal foglalkozott és futárszolgálatot teljesített az emigráció számára. 1861-ben tért vissza a közéletbe Szarvas parlamenti képviselőjeként, és ezt a tisztséget 1906-ig megtartotta.

A család anyagi helyzetének romlása miatt Kerepesi úti lakásában élt, újságcikkek írásából tartotta fenn magát. 1868-69-ben a Hazánk című folyóiratot szerkesztette, majd Tisza Kálmán támogatásával különböző pozíciókat töltött be. 1871-ben csatlakozott a Fővárosi Közmunkák Tanácsához, ahol 1873-tól 1905-ig alelnökként dolgozott. Irányítása alatt épült ki Budapest számos ikonikus része, mint például a Nagykörút, az Andrássy út és a Várkert Bazár. Nevéhez fűződik a város csatornázása, a rakpartok kialakítása és új városnegyedek építése.

Az Operaház építését is felügyelte. 1875-től tíz évig a Nemzeti Színház intendánsaként dolgozott, megszervezte a budapesti színházak működését. 1889-től a Szabadelvű Párt elnöke volt, és számos más tisztséget is betöltött. Szerény stílusa miatt népszerű volt a város polgárai körében.

Emellett íróként is tevékenykedett, 1859-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották. 1907-ben hunyt el, emlékét több emlékmű, utcanév és szobor őrzi Budapesten. Krúdy Gyula „Budapest vőlegénye” című művében örökítette meg életét.

Forrás – kultura.hu

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.