Összes hír

Kalendárium – 06.22. – Jarosław Kaczyński halálának 2. évfordulóján

Szerző: | jún 22, 2024

Jarosław Kaczyński 1949. június 18-án született Varsóban, Lengyelországban. A Varsói Egyetemen jogot tanult, ahol 1976-ban doktorált. Politikai karrierje az 1980-as években kezdődött, amikor aktívan részt vett a Szolidaritás mozgalomban, amely jelentős szerepet játszott a kommunista rendszer megdöntésében Lengyelországban. 2001-ben testvérével, Lech Kaczyńskival együtt megalapította a Jog és Igazságosság (Prawo i Sprawiedliwość, PiS) pártot. Kaczyński 2006. július 14-től 2007. november 16-ig Lengyelország miniszterelnöke volt.

Kaczyński külpolitikai nézetei és stratégiái mélyen befolyásolták Lengyelország nemzetközi kapcsolatait. Az Európai Unióval szemben gyakran kritikus, bár nem támogatja az EU elhagyását. Hangsúlyozza Lengyelország nemzeti szuverenitását és az EU-n belüli szuverén döntéshozatali jogokat. Ezzel szemben erősen támogatja a NATO-t és az USA-val való szoros együttműködést, különösen Oroszországgal szemben.

A Visegrádi Négyek (V4) – Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia közép-európai országok szövetsége – különösen fontos Kaczyński számára. Nagy támogatója a V4 együttműködésének, amelyet a regionális érdekek érvényesítésére és az EU-n belüli befolyás növelésére használ. Fontosnak tartja a V4 országok közötti együttműködést a migrációs politika, az energiapolitika és az EU-val kapcsolatos politikák terén.

Oroszországgal szemben Kaczyński gyakran kritikus, különösen a 2010-es szmolenszki légi katasztrófa óta, amelyben testvére, Lech Kaczyński is életét vesztette. Ez az esemény mélyen befolyásolta politikai álláspontját Oroszországgal szemben. A migrációs politikát illetően Kaczyński és pártja erősen ellenzi az EU által javasolt kötelező menekültkvótákat, és szigorúbb határvédelmet szorgalmaz.

Az Egyesült Államokkal való kapcsolataik szorosak, különösen a biztonsági és katonai együttműködés terén. Kínával pragmatikus kapcsolatokat ápolnak, elsősorban gazdasági téren. Jarosław Kaczyński Lengyelország egyik legbefolyásosabb politikai alakja, akinek külpolitikai nézetei és stratégiái jelentős hatással vannak a régióra és az EU-n belüli politikai dinamizmusra. Az EU-val szembeni kritikus álláspontja, valamint a NATO és a Visegrádi Négyek iránti elkötelezettsége meghatározó elemei politikai filozófiájának.

Forrás – wikimedia

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.