Összes hír

Kalendárium – 06.23. – Martti Ahtisaari

Szerző: | jún 23, 2024

Martti Ahtisaari finn diplomata, politikus, és békeaktivista, 1937. június 23-án született a finnországi Viipuriban. Fiatal korában családjával a Lappföldre költözött, és az Oulu-i Egyetemen végezte tanulmányait, ahol 1959-ben szerzett tanári diplomát. Már korán érdeklődött a nemzetközi kapcsolatok iránt, és az 1960-as évek elején csatlakozott a finn külügyminisztériumhoz.

Ahtisaari karrierje során számos fontos nemzetközi szerepet töltött be. 1977 és 1981 között az ENSZ főtitkárának különmegbízottja volt Namíbiában, ahol irányítása alatt zajlott a namíbiai függetlenségi folyamat, amely az ország 1990-es függetlenségéhez vezetett. Az 1990-es évek végén Ahtisaari jelentős szerepet játszott a koszovói békefolyamatban. Az ENSZ különmegbízottjaként közvetített a szerb és albán vezetők között, és kidolgozta a Koszovói státuszt rendező tervet. 2005-ben Ahtisaari segített közvetíteni az indonéz kormány és az Aceh-i Szabad Mozgalom között, amely a 30 éves konfliktus végét jelentette.

2008-ban Ahtisaari megkapta a Nobel-békedíjat a békefolyamatok terén nyújtott hosszú távú hozzájárulásáért. Az indoklás szerint Ahtisaari kitartóan és eredményesen dolgozott több kontinensen is a béke érdekében. Politikai karrierjében 1994-től 2000-ig Finnország elnöke volt. Elnöksége alatt a finn külpolitika a nemzetközi béke és stabilitás támogatására összpontosított.

Forrás – wikimedia

További hírek

Az NATO-csúcstalálkozón Macron nyugtató üzenetet küldött, és határozott támogatást kapott Scholztól

Az otthoni politikai bizonytalanság közepette Emmanuel Macron elnök Washingtonban biztosította NATO-szövetségeseit arról, hogy Franciaország szilárdan elkötelezett nemzetközi kötelezettségei mellett. Macron üzenete arra irányult, hogy megnyugtassa a szövetségeseit Franciaország külpolitikai stabilitásáról és következetességéről. Olaf Scholz német kancellár határozottan támogatta Macron álláspontját, megerősítve a szövetségen belüli egységet és együttműködést.