Összes hír

Kalendárium – 06.25. – George Orwell politikai regényíró

Szerző: | jún 25, 2024

George Orwell, született Eric Arthur Blair néven 1903. június 25-én az indiai Bengáliában. 1950. január 21-én hunyt el Londonban. Neves angol regényíró, esszéista és kritikus. Orwell leginkább az „Állatfarm” (1945) és az „Ezerkilencszáznyolcvannégy” (1949) című regényeiről ismert, amelyek a totalitarizmus és a társadalmi igazságtalanság témáit járják körül.

1922-ben csatlakozott az indiai birodalmi rendőrséghez Burmában. Az ott szerzett tapasztalatai táplálták antiimperialista nézeteit, amelyek később olyan műveiben tükröződtek, mint a „Burmai napok” (1934).

Az „Állatfarm”, az orosz forradalom szatirikus allegóriája és az „Ezerkilencszáznyolcvannégy”, a totalitarizmusra figyelmeztető disztópikus regény Orwell leghíresebb művei. Az „Állatfarm” hozta meg Orwellnek a hírnevet, míg az „Ezerkilencszáznyolcvannégy” az elnyomó kormányok veszélyeiről szóló alapvető művé vált.

Orwell öröksége a politikai és társadalmi struktúrák mélyreható kritikájával, valamint a kényszerhelyzetben lévő emberi lélek feltárásával maradandó.

Felhasznált forrás: britannica.com

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.