Archívum

Kalendárium – 02.19. – Deng Xiaoping

Ma 27 éve, hogy elhunyt Deng Xiaoping Kína egyik legjelentősebb politikai vezetője a 20. század második felében. Hatalmas hatást gyakorolt Kína modern történelmére. Deng Xiaoping irányítása alatt Kína hatalmas gazdasági és társadalmi átalakuláson ment keresztül.

Az 1970-es és 1980-as években Kína vezetője volt. Bár hivatalosan sosem választották államfővé, valójában ő volt az, aki a Kínai Kommunista Pártot és az országot irányította. Deng Xiaoping híres „szabad gazdaság, szigorú politikai kontroll” elvéről volt ismert. Azaz, gazdasági reformokat hajtott végre, miközben fenntartotta a politikai rendszer szigorú ellenőrzését.

Külpolitikai beállítottsága kulcsfontosságú volt azáltal, hogy megnyitotta Kínát a külvilág felé és kezdeményezte a „nyitott kapuk” politikáját. Xiaoping szerette volna, hogy Kína vonzóvá váljon a külföldi befektetők számára, és hogy gazdasági kapcsolatokat alakítson ki más országokkal. Ennek részeként törekedett a Kínai Kommunista Párt vezetésével Kína megváltoztatására egy olyan országgá, amely a modernizáció és a gazdasági fejlődés élére áll.

Deng Xiaoping külpolitikájának egyik legismertebb megvalósítása volt az, hogy normalizálta a kapcsolatokat az Egyesült Államokkal 1979-ben, ami hatalmas mértékben hozzájárult Kína nemzetközi elismertségéhez és gazdasági fejlődéséhez.

Forrás – wikimedia