Összes hír

Kalendérium – 04.06. – Rafael, Correa Ecuador volt elnöke

Szerző: | ápr 6, 2024

Rafael Correa 1963. április 6-án született Guayaquilban, Ecuadorban. 2007 és 2017 között volt az ország elnöke.
Bebörtönzött apja miatt nehéz körülmények között nevelkedett, Belgiumban és az Egyesült Államokban szerezte meg diplomáit. Tanulmányai során a globalizáció fejlődő országokra gyakorolt hatásaival foglalkozott.
Elnöksége idején Correa a szociális programokat, az egészségügyet és az oktatást helyezte előtérbe, amivel a választók körében népszerűségre tett szert. 2008-ban megszakította a kapcsolatokat Kolumbiával, valamint nem teljesítette a külföldi adósságfizetéseket. A gazdasági kihívások ellenére 2009-ben és 2013-ban újraválasztották.
Correát tiltakozásokkal és ellentmondásokkal nézett szembe, többek között egy 2010-es incidenssel kapcsolatban, amikor egy rendőri tüntetés során megsérült. Népszavazásokon keresztül támogatást nyert különböző reformokhoz, de kritikát kapott a média szabályozásának kezelése és Julian Assange menedékjogának megadása miatt.
2015-re Correa népszerűsége csökkent a megszorító intézkedések és a tekintélyelvűnek vélt tendenciák miatt. A cikluskorlátokat eltörölték, így határozatlan ideig újraindulhatott a választáson, de 2017-ben úgy döntött, hogy nem indul. Az általa kiválasztott utód, Lenín Moreno nyert, de később összeütűzésbe került Correával, ami Correa Belgiumba költözéséhez vezetett.
2018-ban Correa  elítélték azt emberrablási kísérlettel és megvesztegetéssel kapcsolatos vádak miatt. A távollétében indított perben elítélték és nyolc év börtönbüntetésre kapott, bár minden ellene felhozott vádat tagadott.

Felhasznált forrás: https://www.britannica.com/biography/Rafael-Correa

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.