Archívum

Kizárták Trumpot az illinois-i elnöki előválasztásról

Egy illinois-i bíró szerdán azt nyilatkozta, hogy megtiltja Donald Trumpnak, hogy részt vegyen az állam republikánus elnökválasztási előválasztásán – írja a Reuters. Az állami döntéshozó azért jutott erre az elhatározásra, a mert a volt elnök részt vállalt a 2021. január 6-án történt capitoliumi felkelésben. A döntést azonban nem azonnal hajtották végre, hanem késleltették a várható fellebbezés miatt. Trump kampánycsapatának szóvivője azt nyilatkozta, hogy az ítélet alkotmányellenes, és fellebbezni fognak ellene.

Ez az incidens része egy sor hasonló jogi vitának az Egyesült Államokban, ahol más államok is hasonló intézkedéseket hoztak Trump ellen az alkotmány 14. módosítására hivatkozva. Az említett módosítás megtiltja azoknak, akik esküt tettek az Egyesült Államok alkotmányának támogatására, hogy részt vegyenek felkelésben vagy lázadásban.

Ezek az esetek nagy vitát generáltak az Egyesült Államokban, mivel felvetik az alkotmányos jogok és a politikai részvétel kérdését. Az ügy végleges kimenetelét valószínűleg az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága fogja meghatározni, amely már tárgyalta a Trump választásokra való alkalmasságát érintő ügyeket.