Összes cikk

Mark Rutte, a következő NATO főtitkár

Szerző: | jún 29, 2024 | Cikk

Jens Stoltenberg 2014 októberében kezdte meg NATO főtitkári mandátumát, amelyet 2024. októberéig fog betölteni. Stoltenberg összesen 10 évet töltött el a transzatlanti katonai szövetség élén és legfontosabb intézkedései közé tartozik a NATO kelet-európai szárnyának a katonai potenciáljának a növelése, valamint a NATO védelmi kiadásainak a növelése.   Az orosz-ukrán konfliktus kapcsán égető kérdéssé vált az, hogy ki fogja betölteni a NATO következő főtitkári címét.

A NATO főtitkári tisztségének a legfontosabb feladata és megválasztásának a folyamata:

A NATO főtitkári tisztségére jelölést a NATO 32 tagállama nevezi ki 4 éves időtartamra, amely meghosszabbítható. A főtitkári tisztségére való jelölés informális diplomáciai tárgyalások útján történik. A döntést egészen addig nem hozzák nyilvánosságra, ameddig konszenzus nem születik a tagországok között a főtitkár személyét illetően. Hagyomány szerint a tisztségét egy európai ország vezető politikusa tölti be. A NATO főtitkár legfontosabb feladatai a közé tartozik: felelős a tárgyalások lefolytatásáért, a döntéshozatali folyamatok végbemeneteléért és implementálásáért. A főtitkár az összes jelentősebb bizottság elnöke valamint az egész katonai, védelmi szövetség szószólója, valamint a NATO nemzetközi személyzetének a vezetője. A NATO főtitkára politikai semlegességének a megőrzése érdekében nem halmozhat fel addig politikai tisztséget, ameddig a főtitkári mandátuma tart.

Mark Rutte tanulmányai és eddigi karrierje:

Mark Rutte 1967-ben látta meg a napvilágot Hágában. A Leideni Egyetemen szerzett mesterdiplomát történelemből 1992-ben. A karrierjét az üzleti világban kezdte, ahol HR pozíciókat is betöltött. A politikai karrierje 2002-ben kezdődött, amikor a Balkenende-kormányban államtitkárrá nevezték ki. 2004 és 2006 között oktatási és kulturális államtitkár volt. 2006-ban a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért párt vezetőjévé választották, amelyről 2023-ban lemondott. 2010 októberétől kezdve 4-szer is megbízták a holland kormány megalakításának a jogával. A következő holland választásokát 2025-ben fogják megtartani.

Mark Rutte kihívásai a NATO főtitkáraként:

Mark Rutte kinevezését hivatalosan a közelgő NATO-csúcstalálkozón Washingtonban fogják megerősíteni a szövetség tagjai.  Mark Rutte-nak a NATO főtitkáraként különböző nehézségekkel és kihívásokkal kell majd szembenéznie, amelyeket a POLITICO cikke által összeszedve kívánom összegezni:

  1. Az amerikai elnökválasztás eredménye: Donald Trump esetleges visszatérése az amerikai elnöki tisztségbe megrendítheti az amerikai fegyverszállításokat és gazdasági segítségnyújtást Ukrajnának, amely a NATO döntéseinek a legitimációjának az aláásásával járna.
  2. Tudnia kell biztosítania Ukrajna számára a katonai segítségnyújtás folytatása, hogy Ukrajna képes legyen megvédeni az infrastruktúráját, amely az ország működéséhez szükséges.
  3. A NATO védelmi kiadásainak a növelése.
  4. A NATO keleti szárnyának a biztosításának a folytatása.
  5. A NATO egységére veszélyt jelentő NATO-szkeptikus politikusainak a meggyőzése.

A legfontosabb feladata a NATO főtitkáraként azonban az lesz, hogy a NATO és Oroszország a közvetlen konfrontációt elkerülje.

Magyarország és a NATO:

Magyarország annak fejében támogatta, hosszas idő után Mark Rutte jelölését, hogy a leköszönő főtitkár Jens Stoltenberg ígérete szerint Magyarország visszautasíthatja az Ukrajnát támogató NATO-tevékenységeket a szövetség területén kívül.

Felhasznált források:

További cikkek

Francisco Franco útja és a spanyol polgárháború

Francisco Franco útja és a spanyol polgárháború

Francisco Franco 1910-ben, mindössze 17 évesen, másodhadnagyként, katonai osztálya alján végzett. Huszonhat évvel később, a spanyol polgárháború kezdetén Franco már vezérőrnagy volt, minden korábbi osztálytársát megelőzve. Franco a polgárháború alatt konszolidálta hatalmát, így ő lett Spanyolország államfője, kormányfője, a hadseregek generalísimója és Spanyolország egyetlen engedélyezett politikai pártjának országos vezetője 36 éven át. A politikai és társadalmi elnyomás Franco diktatúrája alatt végig fennmaradt, bár Franco rákényszerült arra, hogy liberális gazdaságpolitikát folytasson, Spanyolország gazdaságának megmentése érdekében.

Észak-Afrika függetlenedése: Algéria

Észak-Afrika függetlenedése: Algéria

Franciaország, 1954 és 1962 között olyan válságba keveredett, amely napról napra mélyült. Algéria függetlenséget akart, és foggal-körömmel küzdött azért, hogy elnyerje azt a franciáktól. A szervezett terrortámadásoktól kezdve a teljes körű háborúig, a tömeges bebörtönzésekig, a Negyedik Köztársaság bukásáig és a franciák fenyegetéséig Franciaországon belül a birodalombarát erők részéről, a háború valóban bonyolult, erőszakos és nehezen megoldható volt.

A Diplomáciai és Kereskedelmi Kapcsolatok Változása az USA és Vietnám Között

A Diplomáciai és Kereskedelmi Kapcsolatok Változása az USA és Vietnám Között

Az Egyesült Államok és Vietnám kapcsolata a 20. század közepétől kezdve rendkívüli fordulatokat és átalakulásokat élt meg. Az 1950-es évek elején a vietnámi háború, amely az amerikai katonai jelenlétet is magával hozta, megosztotta az embereket, és hatalmas hatással volt mindkét ország politikájára és társadalmára. Azonban az évek során az USA és Vietnám kapcsolataiban mélyreható változások következtek be.