Archívum

Mi történt ma „december 24” #3: Erzsébet császárné életéről

1837. december 24-én született Erzsébet Habsburg császárné, később magyar királyné a magyarok nagy pártfogója. Gyermekkorát édesapja müncheni palotájában töltötte. 1853-ban édesanyjával és nővérével, Ilonával együtt Ischlbe utazott. Ilonát Zsófia Friderika főhercegné feleségül szánta a fiának, Ferenc Józsefnek.  Ferenc József és Ilona házasságára nem került sor, ugyanis 1853. augusztus 19-én Ferenc József eljegyezte Erzsébetet, majd 1854. április 24-én házasságot kötöttek. Erzsébet a házasságkötése idején mindössze 16 éves volt.

A königgrätzi csatát követően a Habsburg császári udvar rendezni kívánta az osztrák és magyar viszonyokat. Erzsébet szimpatizált a magyarokkal, így férjének ezt a döntését örömmel fogadta és támogatta. 1867. februárjában létrejött a Kiegyezés a magyar és az osztrák fél között, Európa térképén pedig megjelent az Osztrák-Magyar Monarchia, amely az I. világháború végéig fennállt. 1867. júniusában 8-án Ferenc Józsefet magyar királlyá, Erzsébetet pedig magyar királynévá koronázták. Erzsébet  magyar nyelvet elsajátítandó magyar társalkodónőket is alkalmazott, valamint levelezett a magyar értelmiségiekkel, például Deák Ferenccel és Andrássy Gyulával. A pár negyedik és egyben utolsó gyermeke, Mária Valéria Budán látta meg a napvilágot. A hercegnőt magyar királykisasszonynak is nevezték. A császárné Genfben 1898-ban merénylet áldozata lesz.

A császárné életéről 1955-ben filmsorozat készült, ahol a szerepet Romy Schneider kapta és játszotta el 3 film erejéig. 1996-ban a szegedi Dóm téren bemutatták az Elisabeth című musicalt, ahol császárné szerepet eljátszotta többek között Janza Kata és Vágó Bernadett is. A Netflix által 2022-ben kiadott Császárné című sorozat  a fiatal Erzsébet megpróbáltatásait mutatja be.

Felhasznált források:

https://kiralyikastely.hu/erzsebet-kiralyne-eleterol.html

https://www.britannica.com/biography/Elizabeth-empress-consort-of-Austria

Kellemes ünnepeket kíván a Külpologika szerkesztősége!