Archívum

Mi történt ma „december 26” #2: Mindszenty József bíboros letartóztatása

Mindszenty József bíboros, az Esztergomi Főegyházmegye érseke és prímása, Magyarország egyik legkarakteresebb egyházi vezetője volt a 20. század második felében. 1945 után az egyházi és politikai eseményekben is fontos szerepet játszott. Az 1956-os forradalom idején a kommunista rendszerrel szemben állt ki, és az államhatalommal szembeni ellenállásának következtében az egyházi és politikai vezetők letartóztatták.

Mindszenty bíboros letartóztatása 1956. december 26-án történt. A szovjetek által támogatott magyar kormány letartóztatta őt a budapesti amerikai követségen tett menedékjog iránti kérésével kapcsolatos vádak alapján. A bíboros egy politikailag motivált perek sorozatán került bíróság elé, és 1949-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. Az esemény nagy nemzetközi felháborodást keltett, és Mindszenty bíboros ügye jelképes lett a szovjet befolyás alatt álló kelet-európai országok egyházi és politikai üldöztetése ellen.

Mindszenty bíboros 1971-ben, a pápa és az Egyesült Államok közbenjárásával szabadon került, és emigrációba ment. Letartóztatása és ügye az egyház és a politika összefonódásának, valamint az egyéni szabadság és emberi jogok védelmének szimbóluma maradt.

Forrás – Wikipedia