Archívum

Mi történt ma „december 31.” #3: A Marshall segély

A Marshall-segély (vagy más néven Európai Újjáépítési Program) az Amerikai Egyesült Államok kezdeményezése volt az Egyesült Államok és Kanada támogatásával, hogy segítse a második világháborúban elpusztult európai országok újjáépítését és gazdasági fellendülésüket. A programot George C. Marshall, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere nevéhez fűzik, és 1947-ben jelentette be.

A Marshall-segély célja az volt, hogy Európát gazdasági összeomlás és szegénység sújtotta területté váltott háborús pusztítás után segítse. Az Egyesült Államok összesen mintegy 13 milliárd dollár értékű anyagi támogatást nyújtott Európának 1948 (december 31-től)és 1952 között. Ez a segélycsomag hozzájárult a gazdasági stabilizációhoz és a politikai függetlenséghez, valamint megerősítette az Egyesült Államok és Európa közötti szövetséget a hidegháborús időszakban.

A Marshall-segély pozitív hatásai közé tartozik a gazdasági fellendülés, az ipari termelés növekedése, valamint az infrastruktúra és a szociális szolgáltatások fejlesztése az érintett európai országokban. A program sikeresen hozzájárult a hidegháborús időszakban kialakult geopolitikai és gazdasági egyensúlyhoz.