Összes hír

Napi memó: A háború utáni gázára vonatkozó tervek, brit haditengerészet erősödése

Szerző: | máj 16, 2024

Az Egyesült Államok arra kéri az arab államokat, hogy csatlakozzanak a Gázában létrehozandó békefenntartó erőhöz a Financial Times szerint. Washington reményei szerint az kezdeményezés betölti majd a hatalmi űrt, ami háború után marad, amíg egy hiteles palesztin biztonsági apparátus felállítható. Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Marokkó fontolóra veszi az ajánlatot, míg más arab államok, köztük Szaúd-Arábia elutasította azt az izraeli szövetségeseikkel való kapcsolatuk miatt. Washington nem hajlandó amerikai csapatokat Gázába küldeni, de az arab országok úgy vélik, hogy közös erőfeszítéseket kell tenni az amerikai vezetés alatt.

A brit Királyi Haditengerészet növeli képességeit a Vörös-tengeren a jemeni húszi lázadók elleni, és a Fekete-tengeren az Ukrajna háborúval kapcsolatos legutóbbi műveletek után. Akár hat új többcélú támogató hajót is vásárol, amelyek repülőgépeket, járműveket, behelyezési eszközöket és önvezérelt rendszereket szállíthatnak – mondta az Egyesült Királyság védelmi minisztere, Grant Shapps. Emellett az új Type 26 és 31 fregattok képesek lesznek szárazföldi célpontok támadására is. Összesen a Védelmi Minisztérium tervezi flottájának megerősítését, 28 új hajót állítanak hadrendbe.

Török hatóságok nyomoznak egy lehetséges puccskísérlet ügyében, mondta az ország belügyminisztere szerdán. Eddig három magas rangú rendőrt, köztük a fővárosi rendőrség helyettes vezetőjét is felfüggesztették a feltételezett tervekkel való kapcsolatuk miatt. A miniszter fogadalmat tett, hogy a kormány elpusztít minden, az elnök ellen irányuló összeesküvést, akit már egy 2016-os puccskísérlet is ért.

Az Európai Unió szándéka, hogy megerősítse jelenlétét Közép-Ázsiában, mondta az EU Közép-Ázsiai Különleges Képviselője, Teri Hakala egy együttműködésről szóló konferencián a blokk és Türkmenisztán között. Hakala hozzátette, hogy az EU januárban szervezett egy fórumot, hogy ösztönözze a beruházásokat a közlekedési infrastruktúrában, és elkötelezte magát 10 milliárd dollár kiadására a Transz-Kaszpi-parti Korridor projektre. Közben az orosz külügyminiszter-helyettes, Galuzin szerint az orosz és Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán közötti nemzeti valutákban folytatott kereskedelme elért a kétoldalú kereskedelmük 80 százalékához.

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin csütörtökön tárgyal informálisan kínai elnökkel, Csi Jinpinggel Pekingben tett látogatása során, mondta az orosz elnöki tanácsadó. Különböző témákat tárgyalnak majd, beleértve az ukrán helyzetet is. A védelmi miniszter, Andrei Belousov és a Biztonsági Tanács titkára, Szergej Szojgu is részt vesz a tárgyalásokon, akiket mindketten a héten neveztek ki a posztjaikra.

Az energia- és természeti erőforrások török minisztere, Alparslan Bayraktar és az azerbajdzsáni gazdasági miniszter, Mikail Cabbarov megállapodást írtak alá több földgázvezeték kapacitásának növeléséről Isztambulban tartott tárgyalásaik során. Ezenkívül Bayraktar bejelentette egy megállapodást Türkmenisztánnal a gázszállítások növeléséről Törökországba Azerbajdzsán és Grúzia közvetítésével.

Kazahsztán lehet egy drón gyártási központ Dél-Korea segítségével, mondta a kazah ipar- és építési miniszterhelyettes egy drón expó látogatása során az országba. Hangsúlyozta Dél-Korea képességeit a drón gyártásban, amely segíthet az ország saját növekvő iparában, és kifejezte Kazahsztán kívánságát a tudás és készségek cseréjére.

Az Egyesült Államok és Kína tartották az első kormányközi párbeszédüket az Mesterséges Intelligencia kérdéséről Genfben kedden. Megvitatták az AI-vel kapcsolatos kockázatokat és kormányzási intézkedéseket. Peking kifejezte hajlandóságát a globális keretrendszer és szabványok kialakítására az AI kormányzása terén, a kínai állami média szerint.

Az Örményország és India védelmi minisztériumai szerdán tárgyaltak. A védelmi, katonai oktatás, a személyzet taktikai kiképzése és a katonai-technikai ügyek terén történő együttműködés volt napirenden.

Forrás – GPF

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.