Összes hír

Napi memó: A Harkiv régiót megtámadta Oroszország, Örmény-Azeri miniszteri találkozó

Szerző: | máj 13, 2024

Orosz erők nagy támadást indítottak az Ukrajna északkeleti részén található Harkiv régió határában pénteken. Az ukrán védelmi minisztérium az ellenség „kísérletének” nevezte az „áttörést a védelmi vonalunkon páncélozott járművek fedezete alatt”. A Volcsanszk városából érkező jelentések szerint súlyos tűz alá került a város és civileket evakuálnak. A harkivi regionális vezető szerint az ukrán erők tartják pozícióikat, és „egyetlen métert sem veszítettek”, bár a harcok folytatódnak.

Azerbajdzsán és Örményország külügyminiszterei pénteken Kazahsztánban találkoztak, hogy megvitassák a békeszerződést a hosszú ideje fennálló határterületeik felett. Kapcsolódóan Oroszország visszavonja csapatait az öt régióból az örmény–azerbajdzsáni határ mentén, miután az orosz és örmény vezetők állítólag megvitatták a kérdést egy találkozón korábban a héten.

A kínai elnök, Xi Jin Ping és a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor csütörtökön Budapesten írták alá kétoldalú kapcsolataik „minden időjárási teljes körű stratégiai partnerséggé” fejlesztése során. Több együttműködési megállapodást is aláírtak, beleértve a nukleáris energia békés felhasználását és az gazdasági és kereskedelmi együttműködési övezetek fejlesztésének előmozdítását. Xi arra kérte Magyarországot, hogy aktív szerepet vállaljon Kína–EU kapcsolatok előmozdításában, amikor az idén később átveszi az EU soros elnökségét.

Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea vezető nukleáris megbízottjai csütörtökön találkoztak Tokióban. Hangsúlyozták továbbra is elszántságukat, hogy visszaszorítsák az Észak-Koreai nukleáris és ballisztikus rakéta programjaiból adódó biztonsági fenyegetéseket, valamint elmélyítik a katonai együttműködést Oroszországgal.

Forrás – GPF

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.