Összes hír

Napi Memó: A NATO nukleáris arzenálja, katonai toborzás Afganisztánban

Szerző: | jún 18, 2024

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a The Telegraph-nak adott interjújában elmondta, hogy a NATO-tagállamok tárgyalásokat folytatnak több nukleáris fegyver készenlétbe helyezéséről. Stoltenberg hangsúlyozta, mennyire fontos jelet küldeni a szövetség ellenfeleinek az arzenál bemutatásával. Azt is elmondta, hogy a NATO-tagok arról egyeztetnek, mikor kellene riadókészültségbe helyezni a nukleáris rakétákat, mivel Oroszország és Kína fenyegetései egyre növekednek. Figyelmeztetett, hogy Kína jelentős beruházásokat hajt végre modern fegyverekbe, beleértve a nukleáris arzenálját is, amely 2030-ra 1000 robbanófejre nőhet. Eközben a Financial Times arról számolt be, hogy a nemzetközi védelmi cégek egyre több munkavállalót keresnek, mivel a megrendelések száma a hidegháború szintjére emelkedik.

Az Al-Kaida és az Iszlám Állam afganisztáni ága állítólag közös toborzási kampányt folytat Afganisztánban. Andrei Serenko, a Modern Afganisztán Tanulmányi Központ szakértője szerint az IS-Khorasan fokozta azon erőfeszítéseit, hogy toborozza az afgán biztonsági erők korábbi tagjait. Ezek részben sikeresek voltak, mivel egyes volt biztonsági személyzet pénzért vagy a tálibok elleni védelemért csatlakozott a csoporthoz. Az ág, az al-Kaida segítségével, egy toborzási kampányt is folytat, mely az afgán tálibokat célozza meg, hogy növelje működését Észak-Afganisztánban és Közép-Ázsiában.

A Kercsi híd már nem stratégiailag fontos, mivel Moszkva ritkán használja katonai célokra – mondta Dmytro Pletenchuk, az ukrán haditengerészet szóvivője. A híd, amely összeköti az orosz szárazföldet a Krímmel, az oroszok félsziget annektálása után épült, de jelentős károkat szenvedett két ukrán támadás következtében a 2022 februárjában kitört háború után. Pletenchuk szerint a híd célba vétele ma már nem lenne olyan hatékony, mint korábban.

Li Qiang kínai miniszterelnök és Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök hétfői canberrai tárgyalásaik során megállapodtak a politikai és védelmi párbeszéd bővítéséről országaik között. A kínai állami média szerint Li a találkozón kijelentette, hogy Peking kész növelni a kereskedelmet és az együttműködést az elektromos járművek, a megújuló energia és más területeken. Reményét fejezte ki, hogy Ausztrália méltányos és diszkriminációmentes üzleti környezetet biztosít a kínai vállalatok számára. A két vezető számos megállapodás aláírásának is tanúja volt a kereskedelem, a mezőgazdaság és a zöld energia területén.

A békemegállapodás feltételei szigorúbbak lesznek Ukrajna számára a jövőben, ha most elutasítja Oroszország jelenlegi javaslatát – mondta Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat igazgatója a TASS hírügynökségnek adott interjújában. Putyin múlt héten a svájci nemzetközi békecsúcs előtt vázolta fel a tűzszünet és a konfliktus lezárására irányuló tárgyalások feltételeit, amelyen Moszkva nem vett részt. Ezek között szerepelt az ukrán csapatok kivonása a kelet-ukrajnai megszállt területekről, ezeknek a területeknek orosz területként való elismerése, a szankciók feloldása és Ukrajna nem csatlakozott státusza.

A Hezbollah vezetője, Hassan Nasrallah és az Iszlám Állam magas rangú tagja, Abu al-Baraa titkos találkozót tartott Szíriában áprilisban, a Szíriai Emberi Jogi Megfigyelőközpont szerint. A találkozóra állítólag egy IS alagútban került sor, ahol iráni támogatású csoportok fegyvereket tárolnak és titkos tárgyalásokat folytatnak. Úgy tűnik, hogy a Szíriai Demokratikus Erők irányítása alatt álló területek destabilizálásáról tárgyaltak.

Oroszország kormánypártja, az Egységes Oroszország hétfőn nemzetközi fórumot indított Vlagyivosztokban, amelynek célja a „multipoláris világ” létrehozása. A rendezvényen 32 ország képviselői vesznek részt, hogy biztonsági, kereskedelmi és gazdasági, valamint pénzügyi együttműködésről tárgyaljanak.

Azerbajdzsán védelmi minisztere és a kínai hadsereg képviselőiből álló delegáció katonai együttműködésről tárgyaltak Bakuban. Az azeri miniszter tájékoztatta a delegációt az örmény határ körüli helyzetről is.

Forrás – GPF

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.