Archívum

Napi memó: Amerika fenyegetőzik, orosz-ukrán fogolycsere, Kína komolyabban támogatja a kisvállalkozásokat

Az Egyesült Államok és szövetségesei figyelmeztetést adtak ki szerdán a jemeni Húszi lázadóknak a Vörös-tengerben történő hajótámadásaik miatt. A közlemény szerint a csoportnak „viselni a felelősséget és a következményeket, ha folytatják a tevékenységüket azaz a globális gazdaság és a régió kritikus vízi utai szabad áramlásának fenyegetését.” A legfrissebb támadás kedden történt, amikor két hajó elleni ballisztikus rakétát lőttek ki egy Húszi-ellenőrzésű területről Jemenből a Vörös-tengerre az Egyesült Államok szerint. Ugyanezen a napon Irán haditengerészete fregattot küldött a térségbe, miközben külügyminisztere dicsérte a támadásokat.

Oroszország és Ukrajna a háború kezdete óta végrehajtották eddigi legnagyobb fogolycseréjüket. Oroszország 230 foglyot szabadított fel, míg Ukrajna 248-at engedett szabadon. Az Egyesült Arab Emírségek közvetítésével létrejött megállapodás az első nagy fogolycsere volt tavaly augusztusa óta.

Kína magánszektora. A Kínai Népi Bank fokozatosan növeli a hiteleket a magánvállalkozások számára – mondta a bank alelnöke, Lu Lei. Lu hozzátette, hogy a bank már javította a kisvállalkozások számára nyújtott szolgáltatásokat, és 2021 novemberéig a magántulajdonban lévő vállalkozásoknak nyújtott hitelek 41,2 billió jüanra (5,8 billió dollár) emelkedtek, ami 10,4 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Idén a bank tervei között szerepel a finanszírozási csatornák bővítése, a magánvállalkozások hozzáférésének elősegítése a kötvényekhez, valamint a határokon átnyúló finanszírozás könnyebbé tétele a külföldi tőke vonzása érdekében.

Kína Külügyminisztériuma bírálta a továbbra is folytatódó harcot Mianmari katonai junta és lázadó csoportok között, miután egy ágyúgránát átrepült a határon kínai területre és felrobbant, öt embert megsebesítve. Egy kínai kormányszóvivő szerint Peking „minden szükséges intézkedést megtesszük” a polgáraink védelmében, és követelte, hogy az összes érintett fél azonnal hagyja abba a harcokat.

Szudán paramilitáris Gyors Támogatási Erőinek vezetője találkozott Kenyában az ország elnökével, ez volt a negyedik látogatása két hét alatt egy régióbeli államfővel. A parancsnok nemrégiben békekötést írt alá egy civil csoporttal, a Demokratikus Civil Erőkkel, de továbbra is folyik a harc a Gyors Támogatási Erők és a Szudáni Fegyveres Erők között.

Egy argentin bíróság ideiglenesen felfüggesztette Javier Milei elnök ambiciózus munkaügyi reformtervezetét. Az ország legnagyobb munkaügyi szakszervezete jogi óvást emelt az intézkedések ellen, amelyeket már múlt héten kellett volna életbe léptetni. A kormány fellebbezni tervez a döntés ellen.

Forrás – GPF